Iso 9001 Kalite yönetimi Sistemi Nedir?

ISO 9001, Uluslararası Standardizasyon Kuruluşu (ISO) tarafından yayımlanan ve bir kuruluşun Kalite Yönetim Sistemi (KYS) için gereklilikleri belirleyen uluslararası bir standarttır.

🔍 Temel Tanım ve Amaç

ISO 9001 KYS, bir şirketin, ürünlerini veya hizmetlerini sürekli olarak müşterinin beklentilerini ve ilgili yasal gereklilikleri karşılayacak şekilde sunma yeteneğini kanıtlaması için kurması gereken yönetim modelini tanımlar.

Ana Hedefler

1. Müşteri Memnuniyeti: Kuruluşun ana süreçlerini müşteri odaklı hale getirerek memnuniyeti sürekli artırmak.

2. Sürekli İyileştirme: Hataları azaltmak, verimliliği artırmak ve sistemin performansını sürekli olarak geliştirmek (PDCA döngüsü).

3. Tutarlılık: Tüm iş süreçlerinin (tasarım, üretim, satış, tedarik vb.) belirli prosedürlere göre yürütülmesini sağlayarak, ürün ve hizmet kalitesinde tutarlılık sağlamak.

🧱 Yapı ve Prensipler

ISO 9001 KYS'nin yapısı, risk temelli düşünme ve süreç yaklaşımı üzerine kuruludur. Standart, bir şirketin sadece ne yapacağını değil, aynı zamanda bunu nasıl yapacağını da planlamasını ister.

7 Temel Prensip

ISO 9001'in dayandığı yedi temel yönetim prensibi şunlardır:

1. Müşteri Odaklılık

2. Liderlik

3. Personelin Katılımı

4. Süreç Yaklaşımı

5. İyileştirme

6. Kanıta Dayalı Karar Verme

7. İlişki Yönetimi

PDCA Döngüsü

KYS, Planla-Uygula-Kontrol Et-Önlem Al (PDCA) döngüsünü merkeze alır. Bu döngü, yönetim sisteminin canlı tutulmasını ve sürekli iyileştirilmesini sağlar:

• Planla: Kalite hedeflerini, süreçleri ve riskleri belirle.

• Uygula: Planlanan süreçleri ve kaynakları sağla.

• Kontrol Et: Süreçleri, ürünleri ve hizmetleri hedeflere göre izle ve ölç.

• Önlem Al: Performansı iyileştirmek için gerekli önlemleri al.

ISO 9001'e uygunluk, üçüncü taraf bir sertifikasyon kuruluşu tarafından denetlendikten sonra alınan ISO 9001 Belgesi ile tescil edilir.

BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?