Iso 14001 Nedir?
ISO 14001, Uluslararası Standardizasyon Kuruluşu (ISO) tarafından yayımlanan ve bir kuruluşun Çevre Yönetim Sistemi (ÇYS) için gereklilikleri belirleyen uluslararası bir standarttır.
🌎 ISO 14001'in Tanımı ve Amacı
ISO 14001, şirketlerin operasyonlarının çevreye olan etkilerini sistematik bir şekilde yönetmeleri için bir çerçeve sunar. Amacı, çevresel performansı iyileştirmek, yasal yükümlülükleri yerine getirmek ve çevreye yönelik riskleri kontrol altına almaktır.
Temel Prensipler
Çevre Yönetim Sistemi (ÇYS), şu temel prensiplere dayanır:
-
Çevresel Etkilerin Belirlenmesi: Kuruluşun faaliyetlerinin, ürünlerinin ve hizmetlerinin önemli çevresel boyutlarının (atık, enerji tüketimi, su kullanımı, hava emisyonları vb.) belirlenmesi.
-
Yasal Uygunluk: Çevre ile ilgili tüm ulusal ve yerel yasal gerekliliklerin belirlenmesi, bunlara uyum sağlanması ve bu uyumun sürekli olarak takip edilmesi.
-
Hedef Koyma ve İzleme: Çevresel performansı iyileştirmek için ölçülebilir çevresel amaç ve hedefler belirlenmesi (Örn: Su tüketimini %10 azaltmak).
-
Sürekli İyileştirme: Çevre Yönetim Sistemi'nin etkinliğini Planla-Uygula-Kontrol Et-Önlem Al (PDCA) döngüsü ile sürekli olarak geliştirmek.
📄 Belgenin Faydaları
-
Yasal Güvence: Çevre mevzuatına uyumu sistematikleştirerek yasal riskleri (cezalar vb.) en aza indirir.
-
Maliyet Tasarrufu: Atık yönetimi, enerji ve su kullanımının verimli hale getirilmesi sayesinde işletme maliyetlerinde tasarruf sağlar.
-
Kurumsal İmaj: Çevreye duyarlı bir kuruluş imajı yaratarak, pazarda rekabet avantajı ve itibar sağlar.
ISO 14001, ISO 9001 gibi, Yüksek Seviyeli Yapı (Annex SL) kullanır, bu sayede diğer yönetim sistemleriyle (Kalite, İş Sağlığı ve Güvenliği) kolayca entegre edilebilir.