Iso 9001 Nedir?
Iso 9001 Nedir?
ISO 9001, Uluslararası Standardizasyon Kuruluşu (ISO) tarafından yayımlanan ve dünya çapında en yaygın kullanılan yönetim sistemi standardı olan Kalite Yönetim Sistemi (KYS) standardıdır.
🧐 Temel Tanım ve Amaç
ISO 9001, bir kuruluşun ürünlerini ve hizmetlerini tutarlı bir şekilde müşterinin beklentilerini ve ilgili yasal/düzenleyici şartları karşılayacak şekilde sunma yeteneğini kanıtlaması için gereken şartları belirler.
Odak Noktası
Bu standardın temel amacı, süreçleri sistematik bir yaklaşımla yöneterek müşteri memnuniyetini sürekli artırmaktır.
Ana Prensipler
ISO 9001, bir kuruluşun kaliteyi sağlamak ve sürdürmek için benimsemesi gereken bir dizi temel prensibe dayanır. En önemlileri şunlardır:
-
Müşteri Odaklılık: Tüm süreçlerin müşteri ihtiyaçlarını anlamaya ve karşılamaya yönlendirilmesi.
-
Liderlik: Üst yönetimin, kalite politikasını belirlemede ve sistemin uygulanmasında taahhüt göstermesi.
-
Süreç Yaklaşımı: Kuruluş içindeki tüm faaliyetlerin (satın alma, üretim, satış vb.) birbirine bağlı süreçler olarak yönetilmesi.
-
Kanıta Dayalı Karar Verme: Kararların, verilerin analizi ve değerlendirilmesi yoluyla alınması.
-
Sürekli İyileştirme: Hataları azaltmak ve performansı artırmak için sistematik bir çaba gösterilmesi.
📅 Belgenin Geçerliliği
ISO 9001 belgesi, bağımsız bir sertifikasyon kuruluşu tarafından yapılan denetim sonucunda genellikle üç (3) yıl süreyle verilir. Ancak, belgenin bu süre boyunca geçerli kalması için her yıl gözetim denetimleri yapılması zorunludur. Üçüncü yılın sonunda ise kapsamlı bir yeniden belgelendirme denetimi yapılır.