Iso 14001 Faaliyet Planı Nelerdir?
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi (ÇYS) faaliyet planı, bir kuruluşun çevresel hedeflerine ulaşmak ve yasal yükümlülüklerini yerine getirmek için hazırladığı, kimin, neyi, ne zaman ve nasıl yapacağını detaylandıran yol haritasıdır. Bu plan, standardın Madde 6.2.2 (Çevresel Amaçlara Ulaşmak İçin Planlama) gerekliliğini karşılar ve ÇYS'nin'Planla' aşamasının hayati bir parçasıdır.
📋 Faaliyet Planının Temel Unsurları
ISO 14001 faaliyet planı, belirlenen her bir Çevresel Amaç için ayrı ayrı veya birleştirilmiş olarak hazırlanmalıdır ve aşağıdaki unsurları içermesi zorunludur:
| Unsur | Açıklama ve Önemi |
| Amaç (Hedef) | Planın ulaşmayı hedeflediği ölçülebilir çevresel sonuç (Örn: Kağıt tüketimini %15 azaltmak). |
| Sorumluluk | Amaca ulaşmak için gereken faaliyetleri kimin (hangi departmanın/kişinin) yürüteceğinin netleştirilmesi. |
| Kaynaklar | Faaliyetleri gerçekleştirmek için gerekli olan maddi, insan ve altyapı kaynaklarının (bütçe, ekipman, personel) tahsisi. |
| Faaliyetler | Amaca ulaşmak için atılması gereken spesifik adımlar (Örn: Dijital arşivleme sistemine geçmek, eğitim vermek). |
| Tamamlanma Zamanı | Her bir faaliyet için belirlenen başlangıç ve bitiş tarihleri veya tamamlanması gereken son tarih. |
| Performans Göstergeleri | İlerlemenin nasıl ölçüleceğini ve başarının nasıl değerlendirileceğini belirleyen kriterler (Örn: Aylık kağıt alım miktarı, atık toplama verileri). |
🛠️ Faaliyet Planı Örneği
| Çevresel Amaç | Faaliyetler | Sorumlu Birim | Gerekli Kaynaklar | Başlangıç/Bitiş Tarihi | İzleme Göstergesi |
| Su tüketimini %10 azaltmak | Tüm tuvaletlerdeki rezervuarları düşük debili modellerle değiştirmek. | Bakım/Teknik Birim | 5.000 TL bütçe, yeni valfler. | 01.01.2026 / 31.03.2026 | Aylık su sayacı okuma verilerindeki değişim. |
| Tehlikeli atık oranını azaltmak | Üretim öncesi ham madde fire optimizasyonu eğitimi düzenlemek. | Kalite/Eğitim Birimi | Eğitim materyali, eğitmen (Dış Danışman). | 15.02.2026 | Ham madde fire oranı (Aylık) ve bertaraf edilen atık miktarı. |
Faaliyet planı, ISO 14001'in ruhuna uygun olarak, sadece yasal uyumu sağlamakla kalmaz, aynı zamanda çevresel hedeflerin bir şirket stratejisi olarak ele alınmasını ve sürekli iyileştirme döngüsünün somut adımlarla desteklenmesini garanti eder.