ISO 14001'in tarihçesi, 1990'ların başında çevresel sorumluluğun artması ve özellikle BSI 7750 gibi ulusal çevre yönetim standartlarının uluslararası bir ihtiyacı karşılayamaması üzerine başlamıştır.

🌍 Başlangıç: Rio Zirvesi ve BSI 7750

• 1992, Rio Zirvesi: Brezilya'da düzenlenen Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı (Rio Zirvesi), küresel düzeyde sürdürülebilirlik ve çevre yönetimi konularına odaklanılmasını hızlandırdı.

• 1992, BSI 7750: İngiliz Standartları Enstitüsü (BSI) tarafından yayımlanan bu standart, ISO 14001'in öncülü ve ilham kaynağı oldu. Birçok ülke, uluslararası kabul görecek tek bir çerçeve ihtiyacını bu standart üzerinden dile getirdi.

📜 1. Versiyon: ISO 14001:1996

• 1996, İlk Yayın: Uluslararası Standardizasyon Kuruluşu (ISO), farklı ulusal standartların yarattığı karmaşayı gidermek amacıyla ilk resmi Çevre Yönetim Sistemi (ÇYS) standardı olan ISO 14001:1996'yı yayımladı.

• Odak Noktası: Bu versiyon, kuruluşların çevresel risklerini ve etkilerini sistematik bir şekilde yönetmeleri için bir çerçeve sundu. Temel olarak Planla-Uygula-Kontrol Et-Önlem Al (PDCA) döngüsünü esas aldı.

🔄 2. Versiyon: ISO 14001:2004

• 2004, İlk Revizyon: Standardın 2004 yılında yayımlanan bu revizyonu, büyük ölçüde önceki sürümün yapısını korudu, ancak terminolojide ve ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi standardı ile uyumu artırmak amacıyla bazı teknik düzeltmeler yapıldı.

• Amaç: Kullanımı kolaylaştırmak ve özellikle ISO 9001 gibi diğer yönetim sistemleriyle entegrasyonu güçlendirmek hedeflendi.

🌐 3. Versiyon: ISO 14001:2015 (Güncel Versiyon)

• 2015, Kapsamlı Revizyon: En son ve en önemli revizyondur. Bu sürüm, çevre yönetim sistemini bir şirketin stratejik yönetiminin merkezine taşımayı amaçladı.

• Ana Değişiklikler:

• Annex SL (Yüksek Seviyeli Yapı): Tüm ISO yönetim sistemi standartları ile uyumlu, 10 maddelik ortak bir yapıya geçildi. Bu, entegre yönetim sistemlerini çok kolaylaştırdı.

• Risk Temelli Düşünme: Çevresel fırsat ve tehditlerin önceden belirlenmesi ve sistematik olarak yönetilmesi zorunlu hale getirildi.

• Yaşam Döngüsü Perspektifi: Kuruluşun, ürün ve hizmetlerinin çevresel etkilerini sadece kendi sınırları içinde değil, hammadde alımından nihai bertarafa kadar olan tüm yaşam döngüsü boyunca düşünmesi şartı getirildi.

ISO 14001, ilk yayımlandığı tarihten itibaren küresel çevre yönetiminin temel taşı haline gelmiş ve şirketlerin çevresel sorumluluklarını yerine getirmeleri için en yaygın kabul gören araç olmuştur.

BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?