Iso 14001 Tarihçesi Nedir?
ISO 14001'in tarihçesi, 1990'ların başında çevresel sorumluluğun artması ve özellikle BSI 7750 gibi ulusal çevre yönetim standartlarının uluslararası bir ihtiyacı karşılayamaması üzerine başlamıştır.
🌍 Başlangıç: Rio Zirvesi ve BSI 7750
-
1992, Rio Zirvesi: Brezilya'da düzenlenen Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı (Rio Zirvesi), küresel düzeyde sürdürülebilirlik ve çevre yönetimi konularına odaklanılmasını hızlandırdı.
-
1992, BSI 7750: İngiliz Standartları Enstitüsü (BSI) tarafından yayımlanan bu standart, ISO 14001'in öncülü ve ilham kaynağı oldu. Birçok ülke, uluslararası kabul görecek tek bir çerçeve ihtiyacını bu standart üzerinden dile getirdi.
📜 1. Versiyon: ISO 14001:1996
-
1996, İlk Yayın: Uluslararası Standardizasyon Kuruluşu (ISO), farklı ulusal standartların yarattığı karmaşayı gidermek amacıyla ilk resmi Çevre Yönetim Sistemi (ÇYS) standardı olan ISO 14001:1996'yı yayımladı.
-
Odak Noktası: Bu versiyon, kuruluşların çevresel risklerini ve etkilerini sistematik bir şekilde yönetmeleri için bir çerçeve sundu. Temel olarak Planla-Uygula-Kontrol Et-Önlem Al (PDCA) döngüsünü esas aldı.
🔄 2. Versiyon: ISO 14001:2004
-
2004, İlk Revizyon: Standardın 2004 yılında yayımlanan bu revizyonu, büyük ölçüde önceki sürümün yapısını korudu, ancak terminolojide ve ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi standardı ile uyumu artırmak amacıyla bazı teknik düzeltmeler yapıldı.
-
Amaç: Kullanımı kolaylaştırmak ve özellikle ISO 9001 gibi diğer yönetim sistemleriyle entegrasyonu güçlendirmek hedeflendi.
🌐 3. Versiyon: ISO 14001:2015 (Güncel Versiyon)
-
2015, Kapsamlı Revizyon: En son ve en önemli revizyondur. Bu sürüm, çevre yönetim sistemini bir şirketin stratejik yönetiminin merkezine taşımayı amaçladı.
-
Ana Değişiklikler:
-
Annex SL (Yüksek Seviyeli Yapı): Tüm ISO yönetim sistemi standartları ile uyumlu, 10 maddelik ortak bir yapıya geçildi. Bu, entegre yönetim sistemlerini çok kolaylaştırdı.
-
Risk Temelli Düşünme: Çevresel fırsat ve tehditlerin önceden belirlenmesi ve sistematik olarak yönetilmesi zorunlu hale getirildi.
-
Yaşam Döngüsü Perspektifi: Kuruluşun, ürün ve hizmetlerinin çevresel etkilerini sadece kendi sınırları içinde değil, hammadde alımından nihai bertarafa kadar olan tüm yaşam döngüsü boyunca düşünmesi şartı getirildi.
-
ISO 14001, ilk yayımlandığı tarihten itibaren küresel çevre yönetiminin temel taşı haline gelmiş ve şirketlerin çevresel sorumluluklarını yerine getirmeleri için en yaygın kabul gören araç olmuştur.