OHSAS 18001, İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi için uluslararası kabul görmüş gereklilikleri belirleyen bir standarttı. Açılımı, Occupational Health and Safety Assessment Series'tir.

🔍 OHSAS 18001'in Tanımı ve Rolü

OHSAS 18001, bir kuruluşun çalışanları için sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı sağlamasını ve iş sağlığı ve güvenliği risklerini sistematik olarak yönetmesini amaçlayan bir çerçeve sunuyordu.

• Temel Amaç: İş kazalarını, meslek hastalıklarını ve maddi kayıpları önlemek, yasal gerekliliklere uyumu sağlamak ve sürekli iyileştirme yoluyla İSG performansını yükseltmekti.

• Gelişim: Bu standart, İngiliz Standartları Enstitüsü (BSI) tarafından geliştirilmiş ve 1999 yılında ilk kez yayımlanmıştır.

🔄 ISO 45001'e Geçiş (Standartın Güncel Durumu)

OHSAS 18001, küresel bir standart haline gelmesine rağmen, Uluslararası Standardizasyon Kuruluşu (ISO) tarafından geliştirilmiş resmi bir ISO standardı değildi.

• Yeni Standart: ISO, tüm yönetim sistemi standartlarını tek bir çatı altında toplama çabalarının bir parçası olarak, Mart 2018'de OHSAS 18001'in yerini alacak olan ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi standardını yayımladı.

• OHSAS 18001'in Sonlanması: ISO 45001'in yayımlanmasıyla birlikte, OHSAS 18001 standardı kullanımdan kaldırıldı ve bu belgeye sahip kuruluşların yeni standarda geçişi için belirlenen süre (genellikle 3 yıl) tamamlandı.

Bugün itibarıyla, OHSAS 18001 artık geçerli bir sertifikasyon standardı değildir ve İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi için kullanılan güncel standart ISO 45001:2018'dir.

BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?