ISO 18513:2003 standardı, bir yönetim sistemi standardından ziyade, turizm ve konaklama sektöründeki hizmet süreçleri ve terminolojinin uluslararası düzeyde uyumlaştırılmasına odaklanır. Bu nedenle gereklilikleri, genellikle operasyonel tutarlılık ve şeffaflık üzerine kuruludur.

🏨 ISO 18513 Temel Gereklilikleri

Standart, özellikle oteller ve benzeri konaklama tesisleri için aşağıdaki alanlarda küresel uyum ve tutarlılık talep eder:

1. Terminoloji ve Tanımlar

• Ortak Dil: Tüm operasyonel alanlarda (rezervasyon, ön büro, yiyecek-içecek, muhasebe) kullanılan temel terimlerin uluslararası düzeyde standart ve tek tip olması gerekir. Bu, dil engellerini azaltmayı amaçlar.

• Oda Tipleri: Farklı ülkelerde kullanılan oda tiplerinin (örneğin tek kişilik, çift kişilik, süit) ve konaklama kategorilerinin benzer tanımlara sahip olması.

2. İşaretler ve Semboller

• Uluslararası Sembol Kullanımı: Otel içinde misafirleri yönlendiren temel işaretlerin (örneğin restoran, tuvalet, telefon, acil çıkış, bagaj servisi) uluslararası kabul görmüş piktogramlarla sunulması gerekir. Bu, misafirlerin dil bilmeseler bile kolayca yön bulmasını sağlar.

• Acil Durum İşaretleri: Güvenlik ve tahliye işaretlerinin uluslararası standartlara uygun olması.

3. Hizmet Süreçleri ve Prosedürler

• Rezervasyon Prosedürleri: Rezervasyon onayları, iptalleri ve iade süreçlerinin standart bir formatta ve tutarlılıkla yürütülmesi.

• Ön Büro İşlemleri: Check-in ve check-out sürelerinin, faturalandırma (billing) prosedürlerinin ve ödeme yöntemlerinin misafirler için şeffaf ve öngörülebilir olması.

• Personel Yetkinliği: Personelin eğitim düzeyi ve yetkinliğinin, uluslararası standartlarda hizmet verebilecek düzeyde olması.

4. Güvenlik ve Bakım

• Acil Durum Bilgilendirmesi: Odalarda ve ortak alanlarda acil durum prosedürleri ve yerel acil durum numaralarının (polis, ambulans, itfaiye) standart bir dilde ve formatta kolayca erişilebilir olması.

• Hijyen ve Temizlik Standartları: Konaklama ve yiyecek-içecek alanlarında uluslararası kabul görmüş yüksek hijyen ve temizlik standartlarının uygulanması.

• Ekipman Bakımı: Tesis içindeki temel ekipmanların (asansör, havalandırma, yangın söndürme sistemleri) güvenli ve düzenli bakımının yapılması.

BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?