Haccp Ve İyi Tarım Uygulamaları Gap Veya Globalgap İlişkisi Nedir?

Haccp Ve İyi Tarım Uygulamaları Gap Veya Globalgap İlişkisi Nedir?

HACCP (Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları) ile GAP (İyi Tarım Uygulamaları) veya GlobalGAP arasındaki ilişki, gıda güvenliği yönetim sistemlerinin birbirini tamamlayan ve farklı aşamalara odaklanan bileşenleri olmalarıdır.

Bu ilişkiyi, gıda zincirinin Tarladan Sofraya (Farm to Fork) yaklaşımı içinde incelemek gerekir.

🌾 1. GAP/GlobalGAP Nedir? (Tarlada Güvenlik Temeli)

GAP (Good Agricultural Practices) / GlobalGAP, temel olarak tarımsal üretim aşamasında (tarlada, bahçede, serada) güvenli, sürdürülebilir ve yasalara uygun üretim yapılmasını sağlayan bir dizi prosedürdür.

• Odak Noktası: Ürünün toprakta yetiştiği andan hasada kadar olan süreçteki riskleri yönetir.

• Kontrol Edilenler:

• Böcek İlacı (Pestisit) Kullanımı: Doğru doz, doğru zamanlama ve bekleme sürelerine uyum.

• Su Kaynağı: Sulama suyunun mikrobiyolojik ve kimyasal uygunluğu.

• Gübre ve Toprak Yönetimi: Hayvan gübresi kullanımının kontrolü ve toprak sağlığı.

• Çalışan Sağlığı ve Güvenliği: İşçi hijyeni ve eğitimi.

GAP/GlobalGAP, tarımsal üretim zincirinde HACCP sisteminin Ön Şart Programları (ÖŞP) olarak kabul edilir, çünkü HACCP'nin başlayacağı hammaddenin (ürünün) güvenli olmasını sağlar.

🛡️ 2. HACCP Nedir? (İşleme ve Taşıma Güvenliği)

HACCP, ürün tarladan çıktıktan sonra işleme, paketleme, depolama ve dağıtım aşamalarına odaklanan kritik bir güvenlik yönetim sistemidir.

• Odak Noktası: Tarımsal ürünün gıda olarak işlenmesi veya son kullanıcıya hazırlanması sürecindeki kritik tehlikelerin kontrolüdür.

• Kontrol Edilenler:

• Isıl İşlemler: Pastörizasyon veya pişirme.

• Metal Kontrolü: Metal dedektörü kullanımı.

• Soğuk Zincir: Soğutma sıcaklıklarının korunması.

🤝 3. Aralarındaki İlişki: Bütünleşik Güvenlik Zinciri

HACCP ve GAP/GlobalGAP arasındaki ilişki, risk kontrolünün sürekli olması ilkesine dayanır:

Kriter GAP/GlobalGAP HACCP
Kapsadığı Aşama Üretimden (Tarladan) Hasada İşleme, Paketleme, Depolama ve Dağıtım
Rolü Tarımsal Ön Şart Programı (PRP) Kritik Kontrol Mekanizması
Kontrol Ettiği Tehlike Örneği Tarlada kullanılan sulama suyundan kaynaklı E. coli riski. İşleme sırasında ürüne karışan metal parçası riski.
İlişkisi HACCP planının temelini oluşturur. Tarladan gelen hammaddeyi güvenli kılar. GAP'ın üzerine inşa edilir. Güvenli hammaddeyi, güvenli işleme çevirir.

Sonuç

GAP/GlobalGAP, tarladan gelen ürünün, HACCP planına girmeden önce yüksek kalitede ve minimum tehlikeyle (özellikle pestisit, mikrobiyolojik ve kimyasal kalıntı) kontamine olmasını garanti altına alır. Eğer hammadde (GAP ile) güvenli değilse, işleme (HACCP ile) ne kadar iyi yapılırsa yapılsın, son ürünün güvenliği tehlikeye girer.

Özetle, başarılı ve bütünleşik bir gıda güvenliği zinciri, GAP ile tarlada başlar ve HACCP ile işleme ve paketleme aşamasında devam eder.

Bu iki sistemin birbirini desteklediği bir gıda güvenliği örneğini (örneğin pestisit kontrolü) daha detaylı açıklamamı ister misiniz?

BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
BU KONU HAKKINDA YAPILAN YORUMLAR
V
  • V.Karacaoglu
  • ***@sorhocam.com
Uluslararası anlaşmalarla uymak zorunda olduğumuz ISO Standartlarından Bahsedilmiyor. Zorunlu olmayan Standartların isminden bahsedilebiliniyor. Gözden Geçirin Lütfen. Özellikle iyi tarım ile HACCP sistemi kariştırılmasın.
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?