HACCP (Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları) sistemiyle ilgili sıkça kullanılan terimleri içeren bir sözlük hazırlayalım.

📘 HACCP Gıda Güvenliği Sözlüğü

Terim İngilizce Karşılığı Tanım
HACCP Hazard Analysis and Critical Control Points Gıda zincirinde potansiyel tehlikelerin analiz edildiği, KKN'lerin belirlendiği, izlendiği ve kontrol edildiği sistematik ve önleyici yönetim sistemi.
Tehlike Hazard Tüketildiğinde sağlığa olumsuz etki yapabilecek veya zarar verebilecek, gıdada bulunma olasılığı olan biyolojik, kimyasal veya fiziksel ajan.
Biyolojik Tehlike Biological Hazard Bakteriler (Salmonella, E. coli), virüsler, parazitler ve toksin üreten küfler gibi canlı organizmalar.
Kimyasal Tehlike Chemical Hazard Pestisitler, temizlik/dezenfektan kalıntıları, ağır metaller, alerjenler veya doğal toksinler (mantar toksinleri) gibi zararlı kimyasal maddeler.
Fiziksel Tehlike Physical Hazard Gıdada bulunmaması gereken cam, metal, plastik parçaları, kemik, taş veya ahşap gibi yabancı cisimler.
Kritik Kontrol Noktası (KKN) Critical Control Point (CCP) Tehlikenin önlenebildiği, ortadan kaldırılabildiği veya kabul edilebilir seviyelere indirilebildiği, üretim sürecindeki son adım.
Kritik Limit Critical Limit KKN'de tehlikenin kontrol altında tutulduğunu gösteren ölçülebilir (sıcaklık, pH, süre vb.) minimum veya maksimum sınır değer.
Önleyici Tedbirler Preventive Measures Tehlikenin KKN'de kontrol altında tutulmasını sağlayan faaliyetler. Örn: Pastörizasyon, soğutma, eleme.
İzleme Monitoring KKN'nin kritik limitler dahilinde tutulup tutulmadığını tespit etmek için planlı gözlem ve ölçümlerin yapılması.
Düzeltici Faaliyet Corrective Action İzleme sırasında kritik limitin aşıldığı (kontrol kaybı) anlaşıldığında, sorunu gidermek ve etkilenen ürün için atılacak adımlar.
Validasyon (Geçerleme) Validation HACCP planının bilimsel olarak doğru ve etkin olduğunu, yani seçilen kritik limitlerin belirlenen tehlikeleri gerçekten kontrol ettiğini kanıtlama süreci.
Verifikasyon (Doğrulama) Verification HACCP planının kurulduğu gibi doğru ve tutarlı bir şekilde uygulandığından emin olmak için düzenli yapılan kontroller, denetimler ve kayıt incelemeleri.
Ön Şart Programları (ÖŞP) Prerequisite Programs (PRP) HACCP planının kurulmasından önce tesisin hijyen ve operasyonel temelini oluşturan İyi Üretim Uygulamaları (GMP) ve İyi Hijyen Uygulamaları (GHP).
Operasyonel Ön Şart Programları (OGP) Operational Prerequisite Programs (OPRP) KKN olamayacak kadar kritik olmayan, ancak yine de tehlikeleri kontrol etmek için gerekli olan, izlenen ve kaydedilen önemli ön şart programları.
Akış Şeması Flow Diagram Gıdanın hammadde kabulünden son ürüne kadar izlediği tüm adımları ve işlem basamaklarını gösteren şema.
Çapraz Kontaminasyon Cross-Contamination Zararlıların (mikroorganizmalar, alerjenler) bir yüzeyden, ekipmandan veya gıdadan diğerine dolaylı yolla bulaşması.
İzlenebilirlik Traceability Gıdanın veya bileşenlerinin üretim, işleme ve dağıtımın her aşamasında hareketlerinin takip edilebilme yeteneği.
Geri Çağırma Recall Gıda güvenliği sorunu nedeniyle piyasaya sürülmüş olan ürünlerin tüketiciye ulaşmadan toplanması için uygulanan prosedür.
Kontrol Ağacı Decision Tree Bir üretim adımının KKN olup olmadığını sistematik olarak belirlemek için kullanılan, mantıksal sorular dizisi.

HACCP ile yakından ilişkili olan ve sistemin küresel olarak standartlaştırılmasına yardımcı olan'Codex Alimentarius' terimi hakkında bilgi eklememi ister misiniz?

BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?