TSE (Türk Standardları Enstitüsü) kuruluşunun tarihçesi, Türkiye'de sanayileşme ve ekonomik gelişmeyle birlikte kalite ve standardizasyon ihtiyacının artmasıyla başlar ve birkaç önemli aşamadan geçer.

🏛️ Kuruluş Öncesi Dönem

TSE'nin temelleri, 1950'li yıllarda Türkiye'deki sanayi ve ticaretin hızlanmasıyla atıldı. Üretilen mal ve hizmetlerin kalitesini güvence altına alacak ve uluslararası pazarlarla uyumu sağlayacak resmi bir kurumun gerekliliği ortaya çıktı.

• 1954: İlk olarak TS sembolü tescil edildi.

• 1955: Hazırlanan bir kanun teklifi, standardizasyonun önemini vurguladı.

🚀 Resmi Kuruluş ve Gelişim

1. 1960'lar: Resmi Kuruluş

• 18 Kasım 1960: TSE'nin resmi kuruluş tarihi kabul edilir. Bu tarihte, standardizasyon çalışmalarını yapmak üzere Ticaret Bakanlığı'na bağlı bir kuruluş olarak kurulmuştur.

• 1964: TSE Kanunu (529 Sayılı Kanun): TSE'ye standardizasyon alanında tek yetkili organ olma yetkisi veren kanun yürürlüğe girdi. Bu, TSE'nin resmi statüsünü sağlamlaştırdı ve çalışmalarına hız kazandırdı. Bu dönemden itibaren TSE, Türk Standartlarını (TS) yayımlamaya başladı.

2. 1980'ler ve 1990'lar: Uluslararası Entegrasyon

• 1980'ler: Türkiye'nin dış ticareti geliştikçe, TSE uluslararası standart kuruluşlarıyla ilişkilerini güçlendirdi. TSE, ISO (Uluslararası Standardizasyon Örgütü) ve IEC (Uluslararası Elektroteknik Komisyonu) gibi önemli kuruluşlara tam üye oldu.

• 1990'lar: TSE'nin faaliyet alanı, ürün standartlarının ötesine geçerek yönetim sistemleri (ISO 9000, ISO 14000) ve hizmet yeterlilikleri (HYYB) gibi alanlara kaydı. Bu, TSE'nin sadece ürün güvenliği değil, aynı zamanda iş süreçlerinin kalitesini de belgelendiren bir kurum haline gelmesini sağladı.

3. 2000'ler ve Sonrası: Güncel Yapılanma

• 2005: TSE Kanunu (4703 Sayılı Kanun): Bu kanun, TSE'nin yapısını modernize ederek, AB teknik mevzuatına uyum ve CE İşareti gibi küresel belgelendirme süreçlerindeki rolünü netleştirdi.

• Günümüz: TSE, standardizasyon, belgelendirme, laboratuvar testleri, eğitim ve metroloji (ölçüm bilimi) alanlarında geniş bir yelpazede hizmet vermektedir. Türkiye'de ve yurt dışında pek çok temsilciliği bulunan TSE, Türkiye'deki kalite altyapısının temel direği olarak işlevini sürdürmektedir.

BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?