TSEK Markası, ürünün Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından belirlenen özel Kriterlere uygun olarak üretildiğini gösteren bir işarettir. Bu markanın kullanımı, TSEK Belgesi'ne sahip olmaya ve TSE'nin belirlediği katı kurallara uymaya bağlıdır.

📌 TSEK Markası Kullanımının Temel Şartları

TSEK Belgesi sahibi bir kuruluşun bu markayı kullanabilmesi için yerine getirmesi gereken ana şartlar şunlardır:

1. Belgenin Geçerliliği

• Geçerli Belge Sahibi Olmak: TSEK Markası, yalnızca ilgili ürün veya ürün grubu için geçerli ve yürürlükte olan bir TSEK Belgesi'ne sahip kuruluşlar tarafından kullanılabilir. Belgenin süresinin dolması, askıya alınması veya iptal edilmesi durumunda kullanım derhal durdurulmalıdır.

• Yıllık Gözetim: Belgenin geçerliliğini korumak için gerekli olan yıllık gözetim (ara inceleme) denetimlerinin başarıyla tamamlanmış olması gerekir.

2. Kullanım Alanının Sınırlandırılması

• Kapsam Dışı Kullanım Yasağı: Marka, sadece belgenin düzenlendiği ürünler ve üretim yeri (tesis) için kullanılabilir. Belge kapsamı dışındaki ürünler, bu markayı taşıyamaz.

• Üretim Yeri Sınırı: Belge, belirli bir üretim yeri için düzenlenir. Aynı ürünü başka bir tesiste üretseniz dahi, o tesis için ayrıca TSEK belgesi almadıkça markayı kullanamazsınız.

3. Markanın Şekli ve Yeri

• Doğru Gösterim: TSEK Markası, TSE tarafından belirlenen şekil, boyut ve renk kurallarına uygun olarak kullanılmalıdır. Yanlış, yanıltıcı veya değiştirilmiş şekillerde kullanılamaz.

• Kullanım Yeri: Marka, genellikle ürünün kendisine, ürünün etiketine, ambalajına veya üretim yeri levhalarına iliştirilir. Tüketiciye yanıltıcı bilgi vermeyecek şekilde, açıkça görülür bir yerde olmalıdır.

• Numara Zorunluluğu: Marka kullanılırken, TSE tarafından verilen belge numarası veya TSEK Kriter numarası genellikle markanın hemen altına veya yanına yazılmalıdır.

4. Taahhütlerin Sürdürülmesi

• Kriterlere Sürekli Uyum: Kuruluş, ürünün üretim süreçlerinin ve son ürünün özelliklerinin, belgenin alındığı tarihteki TSEK Kriterlerine ve ilgili kalite yönetim sistemi şartlarına sürekli olarak uyduğunu garanti etmelidir.

• Değişiklik Bildirimi: Ürünün formülünde, tasarımında veya üretim metodunda standardı etkileyecek herhangi bir değişiklik yapıldığında, bu durum derhal TSE'ye bildirilmelidir. TSE, bu değişikliğin belgeyi etkileyip etkilemediğini kontrol etmek için ek denetim veya test isteyebilir.

Bu şartlara uyulmaması, TSE tarafından belgenin askıya alınmasına veya iptaline yol açar.

BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?