Tse Belgesi Yenileme Ve Ara İnceleme İşlemleri
TSE Belgesi'nin geçerliliğini korumak ve sürekli standartlara uygunluğu sağlamak için yenileme ve ara inceleme (gözetim denetimi) işlemleri kritik öneme sahiptir. TSE Belgesi (ürün, hizmet veya sistem) genellikle bir yıl süreyle geçerlidir. Ancak, belgenin türüne göre (özellikle yönetim sistemlerinde) durum farklılık gösterebilir.
📅 1. Ara İnceleme (Gözetim Denetimi) İşlemleri
Ara inceleme, belgenin geçerlilik süresi boyunca, kuruluşun standarda uygunluğunun devam edip etmediğini kontrol etmek amacıyla yapılır.
Amacı
Sertifikanın alındığı tarihten itibaren kuruluşun, belgelendirme sırasında taahhüt ettiği kalite, üretim ve yönetim şartlarını aksatmadan sürdürdüğünü teyit etmektir.
İşleyişi
-
Periyot: TSE Ürün Belgesi ve Hizmet Yeri Yeterlilik Belgesi (HYYB) için genellikle yılda bir kez yapılır. Yönetim sistemleri belgelerinde (ISO) de yıllık gözetim denetimleri zorunludur.
-
Kapsam: Denetim, tam bir belgelendirme denetimine göre daha kısa sürelidir, ancak kritik üretim/hizmet süreçlerini, kalite kontrol kayıtlarını, iç tetkik sonuçlarını ve düzeltici faaliyet kayıtlarını inceler.
-
Sonuç: Gözetim denetiminden olumlu sonuç alınması durumunda, belgenin geçerliliği bir sonraki gözetim tarihine kadar devam eder. Olumsuzluk varsa, düzeltici faaliyet süresi tanınır.
🔄 2. Belge Yenileme (Vize) İşlemleri
Belgenin geçerlilik süresi dolmadan önce, kuruluşun belgenin süresini uzatmak için yaptığı başvurudur.
Belge Süresi
-
Genel Kural: TSE Ürün Belgesi ve HYYB genellikle bir yıl süreyle verilir ve her yıl yenilenir (vize edilir).
-
Yönetim Sistemleri: ISO standartlarına dayalı yönetim sistemi belgelerinde ise belge genellikle üç yıl süreyle verilir, ancak her yıl ara inceleme yapılır ve üçüncü yılın sonunda yeniden belgelendirme denetimi (en kapsamlı denetim) yapılır.
İşleyişi
-
Başvuru: Kuruluş, belgenin bitiş tarihinden belirli bir süre önce (genellikle 1-2 ay) TSE'ye yenileme başvurusu yapar.
-
Yenileme Tetkiki: TSE, yenileme başvurusunu takiben bir denetim planlar. Bu denetim, özellikle belgenin geçerlilik süresi bir yıl olan belgelerde (TSE Markası, HYYB) ara incelemeden biraz daha kapsamlı olabilir. Üç yıllık yönetim sistemi döngüsünün sonunda yapılan yeniden belgelendirme tetkiki ise en kapsamlı denetimdir.
-
Gerekli Belgeler: Yenileme sırasında, ilk başvuruda sunulan bazı temel belgelerin güncel suretleri (örneğin güncel Ticaret Sicil Gazetesi, Vergi Levhası, Kapasite Raporu) istenir.
-
Onay: Yenileme tetkikinden ve varsa testlerden olumlu sonuç alınırsa, belgenin geçerlilik süresi uzatılır (vize edilir) ve kuruluş yeni tarihli belgeyi kullanmaya devam eder.
Önemli Not: Yenileme başvurusu zamanında yapılmazsa veya ara incelemelerde tespit edilen uygunsuzluklar süresinde giderilmezse, TSE tarafından belge askıya alınabilir veya iptal edilebilir. Bu durum, piyasada ciddi sorunlara yol açabilir.