TSE Belgesi almak için, öncelikle belgelendirmek istediğiniz ürün, hizmet veya yönetim sisteminin ilgili Türk Standardına (TS) veya kritere uygunluğunu kanıtlamanız ve ardından Türk Standardları Enstitüsü'ne (TSE) başvurarak denetimden geçmeniz gerekir.

İşte TSE belgesi alma sürecinin ana adımları:

📝 1. Hazırlık ve Başvuru

1.1. Standardı Belirleme ve Anlama

• İlgili Standardı Tespit Edin: Belge almak istediğiniz ürün, hizmet veya sistem için geçerli olan Türk Standardını (TS) veya TSE kriterini belirleyin (Örn: Elektrikli cihazlar için TS EN 60335, Hizmet Yeri Yeterlilik için TS 13000 serisi).

• Gereklilikleri Hazırlayın: Seçtiğiniz standardın gerektirdiği tüm teknik, kalite ve güvenlik şartlarını öğrenin ve bunları kuruluşunuzda uygulamaya başlayın.

1.2. Başvuru

• Gerekli Belgeleri Toplayın: Başvuru dilekçesi, imza sirküleri, ticaret sicil gazetesi, vergi levhası, kapasite raporu gibi zorunlu belgeleri hazırlayın (Bir önceki yanıtta bu belgeler detaylandırılmıştır).

• TSE'ye Başvurun: TSE'nin ilgili bölge veya merkez müdürlüğüne gerekli evraklarla birlikte resmi başvuruyu yapın.

🔬 2. Denetim ve Değerlendirme

2.1. Ön İnceleme ve Tetkik Planı

• TSE, başvurunuzu ve dokümanlarınızı ön incelemeden geçirir. Eksiklik yoksa, denetim tarihini ve süresini belirleyen bir tetkik planı hazırlar.

2.2. Fabrika/Hizmet Yeri Tetkiki

• Saha Denetimi: TSE denetçileri, üretim tesisinizi veya hizmet verdiğiniz yeri ziyaret ederek, belirlediğiniz standardın gerekliliklerinin fiilen uygulanıp uygulanmadığını kontrol ederler.

• Ürün Belgelendirmesinde: Üretim hatları, kalite kontrol süreçleri, hammadde girişleri ve son ürün testleri incelenir.

• Hizmet Yeri Yeterlilik (HYYB) Belgesinde: Personel yeterliliği, ekipman ve aletlerin kalibrasyonu, hijyen ve iş güvenliği şartları kontrol edilir.

• Numune Alma ve Test: Denetçiler, belgelendirilecek üründen numune alarak, bu numuneleri TSE laboratuvarlarında veya TSE'nin tanıdığı laboratuvarlarda ilgili standarda göre test edilmesini sağlarlar.

3. Belgelendirme ve Takip

3.1. Raporlama ve Karar

• Tetkik ve test sonuçları, TSE'nin ilgili Belgelendirme Komisyonu tarafından değerlendirilir.

• Uygunsuzluk Durumu: Tetkik veya testlerde uygunsuzluk tespit edilirse, kuruluşunuza bu eksiklikleri gidermesi için belirli bir süre tanınır ve düzeltici faaliyetlerin kanıtlanması istenir.

3.2. Belgenin Verilmesi

• Tüm süreç başarıyla tamamlandığında, kuruluşunuz TSE Belgesi'ni almaya hak kazanır ve belgeyi kullanmaya başlayabilir.

3.3. Gözetim

• TSE Belgesi, genellikle bir yıl süreyle geçerlidir. Bu süre içinde sistemin veya ürünün standarda uygunluğunu sürdürdüğünü kontrol etmek amacıyla gözetim denetimleri yapılır. Periyodik denetimlerde olumlu sonuç alınması, belgenin devamlılığını sağlar.

BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?