HYB (Hizmet Yeri Yeterlilik Belgesi), Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından, belgenin şartlarının artık karşılanmadığı veya kuruluşun ciddi ihlallerde bulunduğu durumlarda askıya alınabilir veya feshedilebilir (iptal edilebilir).

Fesih (iptal) genellikle en ağır durumlar için uygulanırken, askıya alma geçici durumlar için kullanılır.

❌ Belgenin Feshedilmesi (İptal Edilmesi)

TSE, HYB'yi aşağıdaki gibi ciddi ve kalıcı ihlal durumlarında fesheder:

• Belgenin Kasıtlı Yanlış Kullanımı: Kuruluşun, HYB'yi belge kapsamı dışındaki hizmetleri belgelendirilmiş gibi göstermesi veya tüketicileri yanıltıcı şekilde kullanması.

• Standarttan Kalıcı Sapma: Gözetim denetimleri (ara incelemeler) veya şikayet üzerine yapılan denetimlerde tespit edilen ciddi uygunsuzlukların, TSE tarafından verilen ek süreye rağmen giderilememesi veya tekrar etmesi.

• İşyerinin Kapanması: Belgelendirilen hizmet yerinin faaliyetini kalıcı olarak sonlandırması.

• Yasal Statü Kaybı: Kuruluşun, ticaret unvanı, yasal adresi veya yasal statüsü gibi temel ticari bilgilerinin tamamen değişmesi ve bu durumun TSE'ye bildirilmemesi.

• Üretim Durdurma/Yetersizlik: İlgili standardın gerektirdiği temel teknik donanımın (örneğin kalibrasyonlu cihazlar) tamamen ortadan kalkması veya hizmet sunma yeteneğini kaybetmesi.

⏸️ Belgenin Askıya Alınması

Askıya alma, genellikle geçici bir süreliğine belgenin kullanımının durdurulmasıdır ve kuruluşa durumu düzeltmesi için zaman tanınır. Askıya alma nedenleri şunlardır:

• Gözetim Denetimine İzin Vermeme: Yıllık yapılması gereken ara inceleme (gözetim) denetimi için TSE'ye zamanında izin verilmemesi veya denetim şartlarının sağlanmaması.

• Gereken Ücretlerin Ödenmemesi: Yıllık vize veya gözetim ücretlerinin zamanında yatırılmaması.

• Yenileme Başvurusunun Gecikmesi: Belgenin geçerlilik süresi dolmasına rağmen yenileme (vize) başvurusunun yapılmaması.

• Tadilat veya Adres Değişikliği: Hizmet yeri adresinin değişmesi veya hizmeti etkileyecek büyük tadilat yapılması durumunda bu durumun TSE'ye zamanında bildirilmemesi.

Önemli Not: Belge, askıya alma süresi boyunca kullanılamaz. Askı süresi sonunda uygunsuzluklar giderilmezse, TSE genellikle belgeyi fesih (iptal) kararı alır.

İlginizi Çekebilecek Konu Başlıkları
BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?