TSE (Türk Standardları Enstitüsü) belgelendirme çeşitleri, kuruluşların ürün, hizmet veya yönetim sistemlerinin ilgili Türk Standardına (TS) veya TSE kriterlerine uygunluğunu tescil etmek için sunduğu ana kategorilere ayrılır.

🏷️ Temel TSE Belgelendirme Çeşitleri

TSE'nin sunduğu başlıca belgelendirme türleri şunlardır:

1. Ürün Belgelendirmesi (TSE Markası)

Bu, bir ürünün, ilgili Türk Standardına (TS) veya Avrupa Standardına (EN/ISO) dayalı olarak hazırlanan TSE kriterlerine uygun olarak üretildiğini gösterir.

• TSE Markası: En temel belgedir. Ürünün, ilgili standardın güvenlik ve performans gerekliliklerini karşıladığını ve üretimin düzenli olarak kontrol edildiğini gösterir.

• TSE-K Markası: Türk Standardı henüz yayımlanmamış ürünler için veya TSE'nin özel olarak belirlediği kriterlere uygunluk durumunda verilen belgedir.

• TSE Eko-Etiket: Ürünlerin çevresel etkilerini değerlendiren ve yaşam döngüsü boyunca çevreye duyarlı olduğunu gösteren gönüllülük esasına dayalı bir belgedir.

2. Hizmet Yeri Yeterlilik Belgelendirmesi (HYYB)

Bu belge, hizmet sektöründe faaliyet gösteren bir işyerinin, ilgili Türk Standardına veya TSE kriterlerine uygun ve yeterli hizmet sunduğunu gösterir.

• Kapsam: Oto servisleri, lokantalar, oteller, tamir ve bakım atölyeleri, temizlik hizmetleri, eğitim kurumları gibi birçok hizmet alanını kapsar.

• Amaç: İşyerinin donanım, personel yetkinliği, kullanılan alet ve cihazların kalibrasyonu ile iş güvenliği ve çevre şartları açısından standarda uygunluğunu tescil eder.

3. Yönetim Sistemleri Belgelendirmesi

Kuruluşların, süreçlerini ve yönetim yapısını uluslararası standartlara (ISO) uygun olarak kurduğunu ve işlettiğini kanıtlar. TSE, bu belgeleri ilgili Türk Standardı (TS EN ISO) olarak verir.

• TS EN ISO 9001: Kalite Yönetim Sistemi.

• TS EN ISO 14001: Çevre Yönetim Sistemi.

• TS EN ISO 45001: İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi.

• TS EN ISO 50001: Enerji Yönetim Sistemi.

• TS EN ISO/IEC 27001: Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi.

4. Diğer Belgelendirmeler

• CE İşareti Belgelendirmesi: TSE, Avrupa Birliği Yeni Yaklaşım Direktifleri kapsamında Türkiye'deki kuruluşlara, ürünlerinin Avrupa Birliği pazarına girişini sağlayan CE işaretini verme yetkisine sahip yetkilendirilmiş kuruluş (Notified Body) olarak hizmet verir.

• Helal Belgelendirme: Helal gıda ve hizmet standartlarına uygunluğu tescil eden belgedir.

• Personel Belgelendirmesi: Personelin belirli bir meslekte veya yeterlilikte yetkin olduğunu gösteren belgedir.

BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?