Hizmet Yeterlilik Belgesi Hyb Belgelendirme Sonrası İşlemler Nelerdir?

HYB (Hizmet Yeri Yeterlilik Belgesi) alındıktan sonra, belgenin geçerliliğini korumak ve ilgili Türk Standardına uygun hizmet sunumunu sürdürmek amacıyla gerçekleştirilmesi gereken zorunlu işlemler ve takip süreçleri bulunur.

Bu işlemler temel olarak gözetim (ara inceleme), yenileme (vize) ve değişiklik bildirimleri olmak üzere üç ana başlıkta toplanır.

📅 1. Gözetim (Ara İnceleme) İşlemleri

Belgenin geçerliliğini bir sonraki döneme kadar korumak için yapılır.

• Zorunluluk: HYB, genellikle bir (1) yıl süreyle geçerli olduğu için, bu süre zarfında, hizmet yerinin standarda uygunluğunun devam edip etmediğini kontrol etmek amacıyla TSE tarafından yıllık gözetim denetimleri yapılır.

• Amaç: İlk belgelendirmede belirlenen personel yeterliliği, ekipman kalibrasyonları, hizmet süreçleri, hijyen ve iş güvenliği şartlarının aksatılmadan sürdürüldüğünü teyit etmektir.

• İşleyiş: Kuruluş, belgenin birinci yıl dönümüne yakın bir zamanda TSE'ye gözetim başvurusu yapar. TSE denetçileri yerinde tetkik yaparak uygunluğu raporlar.

🔄 2. Yenileme (Vize) İşlemleri

Belgenin geçerlilik süresi dolduktan sonra süresini uzatmak için yapılır.

• Süre: HYB'nin süresi dolmadan önce (genellikle 1-2 ay kala) TSE'ye yenileme (vize) başvurusu yapılmalıdır.

• Kapsam: Yenileme başvurusu ile birlikte yapılan tetkik, genellikle yıllık gözetim denetimi ile benzer bir kapsamdadır ve tüm güncel şartların karşılandığını yeniden teyit eder.

• Gerekli Belgeler: Yenileme sırasında, Vergi Levhası, Oda Kayıt Belgesi, Kapasite Raporu gibi kurumsal belgelerin güncel kopyaları tekrar istenir.

• Sonuç: Yenileme denetiminden olumlu sonuç alınması durumunda, belgenin geçerliliği bir yıl daha uzatılır.

⚠️ 3. Değişiklik Bildirim ve Takip Yükümlülükleri

Belge sahibinin, belgenin verildiği şartları etkileyecek herhangi bir değişiklik olduğunda TSE'ye bildirim yapma zorunluluğu vardır.

• Adres Değişikliği: Hizmet yeri adresinin veya işyeri unvanının değişmesi. Yeni yer veya unvan için yeniden denetim gerekebilir.

• Personel ve Ekipman Değişikliği: Standardı etkileyecek düzeyde teknik personel değişikliği veya önemli ekipmanların değiştirilmesi, kalibre edilen cihazların devre dışı kalması.

• Kapasite Değişikliği: İşyerinin büyüklüğünde, kapasitesinde veya hizmet kapsamındaki önemli değişiklikler.

• Hukuki Statü Değişikliği: Şirketin türünün (örneğin şahıs firmasından limited şirkete) veya yasal statüsünün değişmesi.

Bu yükümlülüklerin yerine getirilmemesi, belgenin askıya alınmasına veya iptal edilmesine yol açabilir.

BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?