Tsek Kalite Uygunluk Belgelendirme Ve Danışmanlık Süreci
TSE'nin sunduğu kalite uygunluk belgelendirme süreci (TSE Markası, TSE-K Markası veya Hizmet Yeri Yeterlilik Belgesi - HYB gibi) ve danışmanlık hizmetleri, bir kuruluşun ürün, hizmet veya yönetim sistemini ilgili standartlara uygun hale getirmesi ve bu uygunluğu tescil ettirmesi için izlediği adımları içerir.
Bu süreç, genellikle hazırlık, başvuru, denetim ve belgelendirme sonrası gözetim aşamalarından oluşur.
🔍 1. Danışmanlık ve Hazırlık Süreci (İsteğe Bağlı)
TSE'den bağımsız olarak alınan danışmanlık hizmetleri, kuruluşun belgelendirmeye hazır olmasını sağlar:
-
Standardın Belirlenmesi: Belgelendirilmek istenen ürün, hizmet veya sistem için gerekli olan Türk Standardı'nın (TS) tespit edilmesi.
-
Fark Analizi: Kuruluşun mevcut durumu ile TSE standardının gereklilikleri arasındaki eksikliklerin (farkların) belirlenmesi.
-
Sistem Kurulumu/Revizyonu: Standardın gerektirdiği kalite kontrol, üretim, dokümantasyon veya hizmet süreçlerinin tasarlanması ve uygulanması. (Örn: Kalite kontrol planları, test prosedürleri, personel yetkinlik kayıtları).
-
Eğitim: İlgili personele standardın gereklilikleri ve kurulacak/revize edilecek süreçler hakkında eğitim verilmesi.
📄 2. Belgelendirme Başvuru ve Denetim Süreci
Bu aşama, TSE'nin resmi olarak devreye girdiği ve uygunluğu tescil ettiği süreçtir:
A. Başvuru ve Doküman İncelemesi
-
Başvuru: Kuruluş, TSE'ye resmi bir dilekçe ile başvurur ve gerekli ön belgeleri (imza sirküleri, ticaret sicil gazetesi, vergi levhası, kapasite raporu vb.) sunar.
-
Teklif ve Sözleşme: TSE, başvuruya istinaden denetim için bir teklif sunar. Teklifin kabulü ile denetim süreci başlar.
B. Denetim (Tetkik)
-
Saha Tetkiki: TSE denetçileri, kuruluşun üretim tesisini veya hizmet yerini ziyaret ederler. Amaç, standart gerekliliklerinin yerinde ve sürekli uygulanıp uygulanmadığını kontrol etmektir.
-
Kontrol Alanları: Üretim/hizmet süreçleri, kullanılan cihaz ve ekipmanların kalibrasyonu, iş güvenliği, çevre şartları ve personel yetkinliği.
-
-
Numune Alma ve Test (Ürün Belgelendirmesinde): Denetçiler, belgelendirme kapsamındaki ürünlerden numune alarak bunları ilgili TSE veya akredite laboratuvarlarda standardın öngördüğü testlere tabi tutar.
C. Belgelendirme Kararı
-
Raporlama: Denetim ve test sonuçları TSE'nin ilgili Belgelendirme Komisyonu'na sunulur.
-
Uygunsuzluklar: Eğer denetimde eksiklikler (uygunsuzluklar) tespit edilmişse, kuruluşa bunları gidermesi için belirli bir süre tanınır (düzeltici faaliyet).
-
Belgenin Verilmesi: Tüm şartlar yerine getirildiğinde ve uygunluk onaylandığında, TSE tarafından belge (TSE Markası, TSE-K veya HYB) düzenlenir.
📅 3. Belgelendirme Sonrası Süreklilik
TSE Belgesi'nin geçerliliğini korumak için zorunlu olan aşamadır:
-
Gözetim Denetimi (Ara İnceleme): Belge, genellikle bir (1) yıl süreyle verilir ve bu süre içinde standarda uygunluğun devamlılığını kontrol etmek amacıyla yıllık olarak gözetim denetimleri yapılır.
-
Yenileme (Vize): Belgenin süresi dolmadan önce yapılan yenileme (vize) başvurusu ve buna istinaden yapılan tetkik ile belgenin geçerliliği bir sonraki döneme uzatılır.
Belgenin sürekliliği, kuruluşun kalite standartlarına olan taahhüdünü ve pazar güvenilirliğini kanıtlar.