Hizmet Yeri Belgelendirme Hyb Belgesi Terimleri Nelerdir?
HYB (Hizmet Yeri Yeterlilik Belgesi) belgelendirme sürecinde kullanılan temel terimler, hizmet kalitesinin ve yeterliliğinin değerlendirilmesi ile ilgilidir. Bu terimler, TSE'nin standardizasyon ve denetim süreçlerini tanımlar.
📝 Belge ve Kurum Terimleri
-
TSE (Türk Standardları Enstitüsü): HYB dahil tüm ulusal standartları hazırlayan ve belgelendirme faaliyetlerini yürüten yetkili kurum.
-
TS (Türk Standardı): Bir ürün, hizmet veya yönetim sistemi için TSE tarafından yayımlanan, uyulması gereken teknik ve kalite şartlarını belirleyen belge. HYB, ilgili hizmet sektörünün TS'sine göre verilir (örneğin, oto servisleri için farklı bir TS, lokantalar için farklı bir TS).
-
HYB (Hizmet Yeri Yeterlilik Belgesi): Bir işyerinin, ilgili Türk Standardı veya TSE kriterlerine uygun ve yeterli hizmet sunduğunu gösteren belge.
-
Vize (Yenileme): HYB'nin genellikle bir (1) yıl olan geçerlilik süresinin dolması üzerine, belgenin süresini uzatmak için yapılan başvuru ve denetim işlemi.
🔎 Denetim ve Uygulama Terimleri
-
Tetkik (Denetim): TSE denetçileri tarafından, hizmet yerinin standarda uygunluk şartlarını yerinde kontrol etme süreci. HYB'de personel, ekipman, hijyen ve iş süreçleri kontrol edilir.
-
Ara İnceleme (Gözetim): Belgenin geçerlilik süresi içinde (genellikle yıllık) uygunluğun devam edip etmediğini kontrol etmek amacıyla yapılan periyodik denetimler.
-
Uygunsuzluk: Denetim sırasında, hizmet yerinin standardın veya TSE kriterlerinin gerekliliklerini tam olarak karşılamaması durumu.
-
Düzeltici Faaliyet: Tespit edilen uygunsuzlukların giderilmesi için kuruluş tarafından yapılan eylemler. HYB'nin alınması veya devamı için uygunsuzlukların süresi içinde kapatılması gerekir.
-
Kapasite Raporu: Firmanın üretim/hizmet verme kapasitesini ve kullandığı makine/ekipmanı gösteren, Ticaret/Sanayi Odası veya TOBB onaylı belge.
🧑🔧 Teknik ve İşyeri Terimleri
-
Personel Yeterliliği: Hizmetin sunumu için çalışanların sahip olması gereken mesleki bilgi, beceri ve deneyim (genellikle meslek odası, ustalık veya yetkinlik belgeleriyle kanıtlanır).
-
Kalibrasyon: Hizmet yerinde kullanılan ölçüm ve test cihazlarının doğruluğunu ulusal veya uluslararası standartlarla kıyaslayarak uygunluğunu belgeleme işlemi. HYB için kalibrasyonun yapılmış olması şarttır.
-
Garanti ve Servis Şartları: Hizmet sonrası müşteriye sunulan garanti ve bakım hizmetlerinin standardın öngördüğü şekilde tanımlanması ve uygulanması.
-
Müşteri Şikayet Yönetimi: Müşterilerden gelen şikayetlerin kayıt altına alınması, analiz edilmesi ve çözümlenmesi için oluşturulan sistematik süreç.