Tse Belgesi Nedir?
TSE Belgesi, Türk Standardları Enstitüsü tarafından, belirli bir ürünün, hizmetin veya yönetim sisteminin ilgili Türk Standardına (TS) uygunluğunu kanıtlamak üzere verilen bir uygunluk belgesidir.
Bu belge, ürünlerin ve hizmetlerin güvenli, kaliteli ve standartlara uygun olduğunu gösteren bir güvence işareti taşır.
🔖 TSE Belgesi Türleri
TSE, farklı uygunluk alanları için çeşitli belge türleri sunar:
1. TSE Markası (Ürünler İçin)
-
Bu, bir ürünün, ilgili Türk Standardına uygun olarak üretildiğini gösteren en yaygın TSE işaretidir. Tüketiciye, ürünün güvenlik ve performans gerekliliklerini karşıladığı güvencesini verir.
2. TSE-K Markası (Kriterlere Uygunluk)
-
İlgili Türk Standardı henüz yayınlanmamış olan ürünler veya TSE'nin belirlediği özel kriterlere uygunluk gösteren ürünler için verilir.
3. Hizmet Yeri Yeterlilik Belgesi (HYYB)
-
Hizmet sektöründeki (örneğin oto servisler, lokantalar, oteller, tamir atölyeleri) bir işyerinin, ilgili Türk Standardı veya TSE tarafından belirlenen genel ve sektörel kriterlere uygun hizmet verdiğini gösterir.
4. Yönetim Sistemleri Belgeleri
-
ISO 9001 (Kalite), ISO 14001 (Çevre) gibi uluslararası yönetim sistemi standartlarının Türkiye'deki karşılığı olan Türk Standartlarına uygunluk gösteren kuruluşlara verilir.
⚖️ TSE Belgesinin Önemi
-
Tüketici Güvenliği: Ürünlerin can ve mal güvenliğini tehdit etmediğini gösterir.
-
Pazarda Kabul: Özellikle kamu ihalelerinde ve büyük alımlarda, TSE belgesi sıklıkla zorunlu tutulan bir şarttır.
-
Kalite Güvencesi: Kuruluşların, üretim veya hizmet sunum süreçlerinde kalite yönetimini benimsediğini ve sürdürdüğünü kanıtlar.