Tse Belgesinin Sürekliliği Nasıl Sağlanır?
TSE Belgesi'nin sürekliliğini sağlamak, esasen belgelendirmenin ilk aşamasında taahhüt ettiğiniz standardizasyon ve kalite şartlarına sürekli olarak uymayı gerektirir. Süreklilik, ara incelemeler (gözetim denetimleri) ve yenileme (vize) işlemleri ile sağlanır.
🔑 Sürekliliğin Sağlanmasının Temel Unsurları
TSE Belgesi'nin (ürün, hizmet veya sistem) geçerliliğini korumak için kuruluşun aşağıdaki üç temel alana odaklanması gerekir:
1. Standardın Devamlı Uygulanması (Operasyonel)
-
Sürekli Uygunluk: Belgenin dayandığı ilgili Türk Standardı (TS) veya TSE kriterlerinin gerekliliklerine, günlük üretim ve hizmet süreçlerinde kesintisiz olarak uyulmalıdır.
-
Kalite Kontrol: Ürün belgelendirmelerinde, hammadde girişinden son ürün çıkışına kadar belirlenen kalite kontrol testlerinin düzenli yapılması ve kayıt altına alınması şarttır.
-
Personel Yetkinliği: Hizmet Yeri Yeterlilik Belgesi'nde (HYYB) olduğu gibi, personelin yeterliliğinin ve eğitim seviyesinin sürdürülmesi.
2. Ara İnceleme (Gözetim Denetimi) 🔍
-
Zamanında Başvuru: TSE, belgenin ilk verilişinden itibaren genellikle yılda bir kez ara inceleme (gözetim) denetimi yapar. Kuruluş, bu denetim için TSE'ye zamanında başvurmalıdır.
-
Uygunsuzlukların Giderilmesi: Denetim sırasında tespit edilen tüm uygunsuzlukların (eksikliklerin) TSE'nin verdiği süre içinde düzeltilmesi ve bu düzeltici faaliyetlerin kanıtlarının sunulması zorunludur.
3. Belge Yenileme (Vize) İşlemi 🔄
-
Süre Takibi: Belgenin geçerlilik süresi dolmadan önce (TSE Ürün ve HYYB için genellikle 1 yıl, Yönetim Sistemleri için 3 yılın sonunda), TSE'ye yenileme (vize) başvurusu yapılmalıdır.
-
Güncel Belgeler: Yenileme başvurusu sırasında, ilk başvuruda sunulan Vergi Levhası, Kapasite Raporu, İmza Sirküleri gibi kurumsal belgelerin güncel kopyaları talep edilir.
Bu adımların herhangi birinde aksama olması veya denetimlerde ciddi uygunsuzlukların giderilememesi durumunda, TSE Belgesi askıya alınır veya iptal edilir, bu da belgenin sürekliliğini bozar.