Iso Belgesi

ISO Belgesi, Uluslararası Standardizasyon Kuruluşu (International Organization for Standardization - ISO) tarafından yayımlanan standartlara uygun olarak çalıştığınızı gösteren, uluslararası geçerliliğe sahip bir yönetim sistemi belgesidir.

ISO'nun kendisi belgeyi vermez. Belgeyi, ISO standartlarına göre bir denetim yaparak kuruluşunuzun uygunluğunu onaylayan, üçüncü taraf bağımsız sertifikasyon kuruluşları verir.

🔍 Temel Tanım ve Amaç

ISO Belgesi, genellikle şu iki anlama gelir:

1. Uygunluk Göstergesi: Kuruluşunuzun belirli bir alandaki (kalite, çevre, bilgi güvenliği vb.) yönetim sistemini, ISO tarafından belirlenen en iyi uygulamalar setine (standardına) uygun olarak kurduğunu, uyguladığını ve sürdürdüğünü kanıtlar.

2. Güvence: Müşterilere, tedarikçilere ve diğer paydaşlara, şirketinizin süreçlerinin şeffaf, tutarlı ve sürekli iyileştirme odaklı olduğu konusunda güvence verir.

En Popüler ISO Standartları:

• ISO 9001: En yaygın yönetim sistemi standardı olup, Kalite Yönetim Sistemi'ni (KYS) tanımlar. Müşteri memnuniyetini artırmayı ve süreçleri tutarlı hale getirmeyi hedefler.

• ISO 14001: Çevre Yönetim Sistemi (ÇYS). Kuruluşların çevresel etkilerini azaltmasını ve yasal çevre gerekliliklerine uymasını sağlar.

• ISO 45001: İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi (İSGYS). Çalışanların sağlığını ve güvenliğini korumaya odaklanır.

• ISO 27001: Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi (BGYS). Kuruluşun bilgi varlıklarını korumasına yardımcı olur.

ISO Belgesi, bir ürün kalitesi belgesi değil, o ürünü üreten veya hizmeti sunan kuruluşun yönetim sisteminin kalitesini gösteren bir belgedir.

BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?