Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Elementel Azot Nedir?
Toprakta Azot Şekilleri
Topraklarda bulunan azot üç gurup altında toplanabilir.
Bunlar; 1-Elementel azot, 2- İnorganik azot bileşikleri, 3-Organik azot bileşikleri
1-Elementel Azot :Elementel azot (N2) toprak havasında gaz ve toprak suyunda çözünmüş şekilde bulunur.Nitratın denitrifikasyonu sonucunda nitroz oksit (N2O) ve dinitrojen (N2) gazları oluşur.Toprak havasında bulunan azot bağımsız yaşayan birtakım mikroorganizmalar tarafından kullanılır.
2-İnorganik Azot Bileşikleri:Toprakta bulunan inorganik azot bileşikleri nitroz oksit (N2O), nitrik oksit (NO), azot dioksit (NO2), amonyak (NH3), amonyum (NH4), nitrit (NO2) ve nitrat (NO3) ten oluşur.Buların ilk dört tanesi gaz şeklinde, diğer azot bileşikleri ise toprak çözeltisinde iyonik formda bulunur. Toprakta bulunan toplam azotun yaklaşık olarak % 2’sini değişebilir ve suda çözünmüş amonyum ile nitrit ve nitrat oluşturmaktadır. Bitkiler ise azot gereksinimlerinin çok büyük bir bölümünü belirtilen azot bileşiklerinden sağlamaktadır.
3- Organik Azot Bileşikleri: Topraklarda organik azot, amino asitler yada proteinler, bağımsız amino asitler, amino şekerler ve diğer organik N içeren bileşikler şeklinde bulunur. Mikrobiyal parçalanma sonucu organik azot bileşikleri inorganik azot bileşiklerine yada elementel azota dönüşür. Bitkiler tarafından absorbe edilebilen küçük moleküllü organik azot bileşikleri içerisinde kimi amino asitler ile amino şekerleri yer almaktadır. Ancak organik azotlu bileşiklerin azot açısından bitkilere yarayışlılığı bu bitkilerin mineralizasyona ve mineralizasyon koşulları ile ilgilidir.
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri