TSEK (Türk Standardları Enstitüsü Kriter) Belgesi'ne müracaat etmek için gereken şartlar, temel olarak iki ana kategoriye ayrılır: yasal ve kurumsal gereklilikler ve teknik ve kalite yönetim sistemi şartları.

TSEK, bir ürünün ilgili Türk Standardı (TS) olmadığında, TSE'nin belirlediği özel kriterlere uygunluğunu tescil ettiği için, müracaat eden firmanın bu kriterlere uyumunu kanıtlaması gerekir.

📝 Yasal ve Kurumsal Şartlar

Bu belgeler, başvuru yapan kuruluşun ticari kimliğini ve yasal statüsünü kanıtlar:

• Resmi Başvuru Dilekçesi: Başvuru sahibinin unvanını ve hangi ürün veya ürün grubu için TSEK belgesi istediğini belirten, yetkili imzalı ve kaşeli resmi yazı.

• Noter Onaylı İmza Sirküleri: Şirketi temsile yetkili kişilerin imza örneklerini gösterir.

• Ticaret Sicil Gazetesi: Kuruluşun unvanı, adresi ve ana faaliyet konularının yer aldığı güncel gazete suretleri.

• Vergi Levhası Fotokopisi: Kuruluşun güncel vergi bilgilerini gösteren belge.

• Marka Tescil Belgesi veya Başvuru Belgesi: Belge alınacak ürünün markasının başvuru sahibi adına Türk Patent ve Marka Kurumu'nda (TÜRKPATENT) tescilli olduğunu veya tescil başvurusunun yapıldığını gösteren belge.

• Kapasite Raporu: Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) veya Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı, kuruluşun üretim kapasitesini gösteren güncel rapor.

• Mülkiyet/Kira Belgesi: Üretimin yapıldığı yerin tapusu veya kira sözleşmesi.

⚙️ Teknik ve Kalite Yönetimi Şartları

Bu şartlar, kuruluşun TSEK Kriterleri'ne uygun üretim ve kalite kontrol yapabildiğini gösterir:

• TSEK Kriterlerine Uyum: Belgelendirilecek ürünün, ilgili TSE tarafından belirlenen TSEK Kriterleri'nde yer alan tüm teknik özelliklere, güvenlik ve performans şartlarına uygun olması gerekir.

• Kalite Yönetim Sistemi (KYS) Uygulaması: Kuruluşta, üretimin sürekliliğini ve kalitesini güvence altına alan bir KYS'nin (ISO 9001 esaslı bir sistem) uygulanıyor olması şarttır. Bu, özellikle şunları gerektirir:

• Üretim Kontrolü: Üretim süreçlerinin kritik kontrol noktalarının tanımlanması ve izlenmesi.

• Kalite Kontrolü: Hammadde girişinden son ürün çıkışına kadar gerekli olan test ve muayene cihazlarının bulunması ve bunların kalibrasyonlarının yapılmış olması.

• Dokümantasyon: Kalite Yönetim Sistemi'ne ait temel prosedürler, talimatlar ve kayıtların tutulması.

• Personel Yeterliliği: Üretim ve kalite kontrolden sorumlu personelin, işlerini yapmaya yetkin ve eğitimli olduğunu gösteren kayıtlar.

• Çevre ve İş Güvenliği: Üretim tesisinin ilgili çevre ve iş sağlığı ve güvenliği mevzuatlarına uygun olması.

Bu şartların yerine getirilmesi, TSE denetçilerinin yapacağı saha tetkiki ve ürün testleri için ön koşuldur.

BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?