TSEK (Türk Standardları Enstitüsü Kriter) Kalite Uygunluk Belgesi, tıpkı TSE Belgesi gibi alınır, ancak ürünün standardizasyonunu Türk Standardı (TS) yerine TSE'nin kendi belirlediği özel Kriterlere göre yapar.

Belge alma süreci, temel olarak başvuru, denetim ve test aşamalarından oluşur.

📝 1. Hazırlık ve Başvuru

1.1. Kriterleri Temin Etme

• Kriterleri İnceleyin: Belgelendirmek istediğiniz ürün için TSE tarafından belirlenen TSEK Kriterlerini (TSE'den temin edilir) edinerek, ürününüzün uyması gereken tüm teknik, güvenlik ve kalite şartlarını öğrenin.

• Uygunluğu Sağlayın: Üretim süreçlerinizi ve ürününüzün tasarımını bu kriterlere tam olarak uyacak şekilde düzenleyin.

1.2. Başvuru Belgeleri

• Gerekli tüm kurumsal ve yasal belgeleri (imza sirküleri, ticaret sicil gazetesi, vergi levhası, kapasite raporu vb.) hazırlayın.

• TSE'ye, belgelendirme talebinizi belirten resmi dilekçeyle başvurun.

🔬 2. Denetim ve Test Süreci

2.1. Saha Tetkiki

• Denetim Planı: TSE, başvurunuzu kabul ettikten sonra, üretim tesisinizde denetim (tetkik) yapmak üzere bir plan oluşturur.

• Kriter Uygunluğu: Denetçiler, TSEK Kriterleri'nin ve TSE Kalite Yönetim Sistemi'nin gerekliliklerinin (üretim kontrolü, kalite kontrol, personel yetkinliği, iş güvenliği vb.) tesisinizde uygulanıp uygulanmadığını yerinde kontrol ederler.

2.2. Numune Alma ve Laboratuvar Testi

• Denetçiler, belgelendirilecek üründen numune alarak, bu numunelerin TSE'ye bağlı laboratuvarlarda veya akredite laboratuvarlarda TSEK Kriterleri'nde belirtilen tüm performans ve güvenlik testlerinden geçmesini sağlar.

3. Belgelendirme ve Süreklilik

3.1. Karar ve Belgenin Verilmesi

• Değerlendirme: Saha denetimi ve laboratuvar test sonuçları, TSE'nin ilgili Belgelendirme Komisyonu tarafından değerlendirilir.

• Uygunsuzluk: Eğer kriterlere aykırı eksiklikler (uygunsuzluklar) varsa, kuruluşunuza bunları gidermesi için Düzeltici Faaliyet Süresi tanınır.

• Belge Teslimi: Tüm şartlar yerine getirildiğinde, kuruluş TSEK Kalite Uygunluk Belgesi'ni almaya hak kazanır ve ürünlerinde TSEK Markasını kullanabilir.

3.2. Gözetim

• TSEK Belgesi genellikle bir (1) yıl süreyle geçerlidir. Belgenin geçerliliğini korumak için, her yıl düzenli olarak gözetim denetimleri (ara incelemeler) yapılır.

BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?