OHSAS 18001:2007 standardı, bir kuruluşun İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Yönetim Sistemi kurması, uygulaması, sürdürmesi ve sürekli iyileştirmesi için gereken gereklilikleri kapsıyordu.

🛡️ OHSAS 18001:2007 Kapsamının Ana Odak Noktaları

Standart, temel olarak kuruluşun kontrol edebileceği ve etkileyebileceği İSG risklerini sistematik olarak yönetmesine odaklanıyordu. Kapsam, PDCA (Planla-Uygula-Kontrol Et-Önlem Al) döngüsü çerçevesinde aşağıdaki temel maddelerle belirlenmişti:

1. Risk Yönetimi

• Tehlike Tanımlama, Risk Değerlendirmesi ve Kontrolü: Kuruluşun faaliyetlerinden kaynaklanan tüm tehlikelerin belirlenmesi, bunların neden olabileceği risklerin değerlendirilmesi ve bu riskleri kabul edilebilir seviyelere indirmek için kontrol önlemlerinin (Mühendislik, idari, KKD) planlanması.

• Önleyici ve Koruyucu Önlemler: İş kazalarını, meslek hastalıklarını ve sağlık bozulmalarını önlemeye yönelik faaliyetlerin planlanması ve uygulanması.

2. Yasal ve Diğer Şartlar

• Kuruluşun tabi olduğu tüm İSG mevzuatının ve gönüllü olarak taahhüt ettiği diğer şartların belirlenmesi, bunlara uyumun sağlanması ve bu uyumun sürekli olarak takip edilmesi.

3. Yönetimsel Yapı ve Sorumluluk

• Kaynaklar, Görevler, Sorumluluklar: İSG sisteminin kurulması ve sürdürülmesi için gerekli kaynakların (personel, finansman, altyapı) tahsis edilmesi ve tüm çalışanların görev, yetki ve sorumluluklarının belirlenmesi.

• Eğitim, Bilinç ve Yetkinlik: Çalışanların riskler ve güvenli çalışma yöntemleri hakkında yeterli eğitim alması, bilinçlendirilmesi ve işlerini güvenli bir şekilde yapabilecek yetkinliğe sahip olması.

4. Operasyonel Kontrol

• İSG Hedefleri ve Programları: Riskleri azaltmaya ve performansı artırmaya yönelik ölçülebilir hedeflerin belirlenmesi ve bunlara ulaşmak için programların hazırlanması.

• Acil Durum Hazırlığı ve Müdahale: İSG ile ilgili olası kazalar, yangın veya doğal afetler gibi acil durumlara karşı hazırlıklı olunması ve müdahale prosedürlerinin oluşturulması.

5. Değerlendirme ve İyileştirme

• Performans Ölçme, İzleme ve Analiz: İSG performansının, hedeflerin ve operasyonel kontrollerin düzenli olarak izlenmesi, ölçülmesi ve analiz edilmesi.

• İç Denetim ve Yönetimin Gözden Geçirilmesi: Sistemin standart gerekliliklerine ve amaçlarına uygunluğunu ve etkinliğini düzenli olarak kontrol etmek.

• Kaza, Olay ve Uygunsuzluk Yönetimi: Meydana gelen kazaların ve olayların kök nedenlerinin araştırılması ve tekrarını önlemek için düzeltici ve önleyici faaliyetler başlatılması.

Önemli Not: OHSAS 18001:2007 standardı, yerini ISO 45001:2018 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi standardına bırakmıştır ve artık geçerli bir sertifikasyon standardı değildir. Günümüzde kuruluşlar, bu kapsamı ISO 45001 ile sağlamaktadır.

BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?