Ohsas 18001:2007 Standardı kapsamı Nedir?
OHSAS 18001:2007 standardı, bir kuruluşun İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Yönetim Sistemi kurması, uygulaması, sürdürmesi ve sürekli iyileştirmesi için gereken gereklilikleri kapsıyordu.
🛡️ OHSAS 18001:2007 Kapsamının Ana Odak Noktaları
Standart, temel olarak kuruluşun kontrol edebileceği ve etkileyebileceği İSG risklerini sistematik olarak yönetmesine odaklanıyordu. Kapsam, PDCA (Planla-Uygula-Kontrol Et-Önlem Al) döngüsü çerçevesinde aşağıdaki temel maddelerle belirlenmişti:
1. Risk Yönetimi
-
Tehlike Tanımlama, Risk Değerlendirmesi ve Kontrolü: Kuruluşun faaliyetlerinden kaynaklanan tüm tehlikelerin belirlenmesi, bunların neden olabileceği risklerin değerlendirilmesi ve bu riskleri kabul edilebilir seviyelere indirmek için kontrol önlemlerinin (Mühendislik, idari, KKD) planlanması.
-
Önleyici ve Koruyucu Önlemler: İş kazalarını, meslek hastalıklarını ve sağlık bozulmalarını önlemeye yönelik faaliyetlerin planlanması ve uygulanması.
2. Yasal ve Diğer Şartlar
-
Kuruluşun tabi olduğu tüm İSG mevzuatının ve gönüllü olarak taahhüt ettiği diğer şartların belirlenmesi, bunlara uyumun sağlanması ve bu uyumun sürekli olarak takip edilmesi.
3. Yönetimsel Yapı ve Sorumluluk
-
Kaynaklar, Görevler, Sorumluluklar: İSG sisteminin kurulması ve sürdürülmesi için gerekli kaynakların (personel, finansman, altyapı) tahsis edilmesi ve tüm çalışanların görev, yetki ve sorumluluklarının belirlenmesi.
-
Eğitim, Bilinç ve Yetkinlik: Çalışanların riskler ve güvenli çalışma yöntemleri hakkında yeterli eğitim alması, bilinçlendirilmesi ve işlerini güvenli bir şekilde yapabilecek yetkinliğe sahip olması.
4. Operasyonel Kontrol
-
İSG Hedefleri ve Programları: Riskleri azaltmaya ve performansı artırmaya yönelik ölçülebilir hedeflerin belirlenmesi ve bunlara ulaşmak için programların hazırlanması.
-
Acil Durum Hazırlığı ve Müdahale: İSG ile ilgili olası kazalar, yangın veya doğal afetler gibi acil durumlara karşı hazırlıklı olunması ve müdahale prosedürlerinin oluşturulması.
5. Değerlendirme ve İyileştirme
-
Performans Ölçme, İzleme ve Analiz: İSG performansının, hedeflerin ve operasyonel kontrollerin düzenli olarak izlenmesi, ölçülmesi ve analiz edilmesi.
-
İç Denetim ve Yönetimin Gözden Geçirilmesi: Sistemin standart gerekliliklerine ve amaçlarına uygunluğunu ve etkinliğini düzenli olarak kontrol etmek.
-
Kaza, Olay ve Uygunsuzluk Yönetimi: Meydana gelen kazaların ve olayların kök nedenlerinin araştırılması ve tekrarını önlemek için düzeltici ve önleyici faaliyetler başlatılması.
Önemli Not: OHSAS 18001:2007 standardı, yerini ISO 45001:2018 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi standardına bırakmıştır ve artık geçerli bir sertifikasyon standardı değildir. Günümüzde kuruluşlar, bu kapsamı ISO 45001 ile sağlamaktadır.