OHSAS 18001 (İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi) belgesi, artık geçerli bir standart olmadığı için alınamaz. Bu standart, Mart 2018'de yayımlanan ISO 45001:2018 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi standardı ile değiştirilmiştir ve OHSAS 18001 sertifikasına sahip kuruluşların geçiş süresi tamamlanmıştır.

Bu nedenle, İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi belgesi almak istiyorsanız, izlemeniz gereken süreç ISO 45001 için geçerlidir.

🛡️ ISO 45001 Belgesi Alma Süreci

ISO 45001, OHSAS 18001'in temel felsefesini korur ancak süreci daha sistematik ve kuruluşun stratejik yönetimine entegre eder.

1. Hazırlık ve Planlama 📝

• Liderlik Taahhüdü: Üst yönetimin, İSG politikası oluşturması ve sistemin kurulması için gerekli kaynakları sağlama taahhüdünü göstermesi (ISO 45001'de bu, en kritik aşamadır).

• Kapsam Belirleme: İSG Yönetim Sistemi'nin hangi birimleri, süreçleri ve coğrafi alanları kapsayacağının belirlenmesi.

• Eğitim: Kilit personele (İSG yöneticileri, İç Tetkikçiler) standardın gereklilikleri hakkında eğitim verilmesi.

2. Risk Değerlendirmesi ve Yasal Uyum ⚖️

• Tehlike Tanımlama ve Risk Değerlendirmesi: Çalışma ortamındaki tüm tehlikelerin (yüksekte çalışma, kimyasal maruziyet, gürültü vb.) belirlenmesi ve bu tehlikelerin yol açabileceği risklerin sistematik olarak değerlendirilmesi (risk matrisi, skorlama vb.).

• Yasal Şartların Tespiti: Kuruluşun uyması gereken tüm ulusal ve yerel İSG mevzuatının ve diğer yükümlülüklerin (izinler, lisanslar) belirlenmesi ve kayıt altına alınması.

• Hedef ve Programlar: Belirlenen riskleri azaltmak ve yasal yükümlülüklere uyumu sağlamak için ölçülebilir İSG hedeflerinin ve bu hedeflere ulaşmak için eylem planlarının oluşturulması.

3. Dokümantasyon ve Uygulama 🛠️

• Doküman Geliştirme: İSG Politikası, risk değerlendirme raporları, acil durum planları, prosedürler ve talimatlar dahil olmak üzere standardın gerektirdiği tüm dokümantasyonun hazırlanması.

• Uygulama ve Kayıt Tutma: Hazırlanan tüm dokümanların ve prosedürlerin günlük operasyonlara entegre edilmesi ve sistemin çalıştığına dair kanıt olan tüm kayıtların (kaza/olay kayıtları, eğitim kayıtları, ölçüm raporları vb.) düzenli olarak toplanması.

• Çalışan Katılımı: Çalışanların ve/veya temsilcilerinin risk değerlendirme ve yönetim sistemi süreçlerine aktif katılımının sağlanması.

4. Kontrol ve Gözden Geçirme 🔄

• İç Tetkik: Kuruluşun kendi bünyesindeki eğitilmiş iç tetkikçiler tarafından, sistemin ISO 45001 şartlarına ve kendi prosedürlerine uygun çalışıp çalışmadığının denetlenmesi.

• Düzeltici Faaliyet: İç tetkiklerde, kazalarda veya operasyonda tespit edilen uygunsuzlukların kök nedenlerinin bulunması ve tekrar etmelerini önleyecek düzeltici faaliyetlerin başlatılması.

• Yönetimin Gözden Geçirmesi: Üst yönetimin, sistemin genel performansını ve hedeflere ulaşma durumunu düzenli olarak değerlendirdiği resmi toplantının yapılması.

5. Belgelendirme Denetimi ✅

• Başvuru: Akredite bir sertifikasyon kuruluşu seçilir.

• Denetim: Kuruluş, Aşama 1 (Doküman İncelemesi) ve Aşama 2 (Saha Uygulama) denetimlerinden geçer.

• Belge Onayı: Denetimlerde büyük bir uygunsuzluk tespit edilmemesi veya küçük uygunsuzlukların kapatılması durumunda, ISO 45001:2018 Belgesi düzenlenir.

BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?