OHSAS 18001, İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi için kullanılan uluslararası bir standarttı. Açılımı Occupational Health and Safety Assessment Series'tir.

🛡️ OHSAS 18001'in Amacı ve Odak Noktası

OHSAS 18001, bir kuruluşun işyerindeki tehlikeleri ve riskleri sistematik olarak belirleyip yönetmesini sağlayarak, çalışanları için sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı oluşturmayı hedefliyordu.

Temel olarak aşağıdaki konulara odaklanırdı:

• Risk Yönetimi: İş kazalarını, meslek hastalıklarını ve maddi kayıpları önlemek için işyerindeki tüm potansiyel tehlikelerin belirlenmesi, risklerin değerlendirilmesi ve kontrol altına alınması.

• Yasal Uyum: Kuruluşun ilgili tüm İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) mevzuatına uyum sağlamasını ve bu uyumu sürdürmesini zorunlu kılar.

• Sürekli İyileştirme: İSG performansını Planla-Uygula-Kontrol Et-Önlem Al (PDCA) döngüsü aracılığıyla sürekli olarak geliştirmeyi taahhüt eder.

🔄 Güncel Durum: ISO 45001'e Geçiş

OHSAS 18001, 2018 yılında, Uluslararası Standardizasyon Kuruluşu (ISO) tarafından yayımlanan ISO 45001:2018 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi standardı ile değiştirilmiştir.

ISO 45001, OHSAS 18001'in yerini almış ve onun temel ilkelerini korurken, standardı daha modern bir yaklaşımla (Annex SL yapısı ve risk temelli düşünme) kuruluşun stratejik yönetimine entegre etmiştir. Bu nedenle, bugün İSG Yönetim Sistemi kurmak isteyen kuruluşlar ISO 45001'e yönelmektedir. OHSAS 18001 sertifikası artık geçerli değildir.

BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?