Ohsas 18001 Standardı İlkeleri Nelerdir?
OHSAS 18001 (İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi) standardının ilkeleri, temel olarak işyerinde sağlık ve güvenliğin sistematik bir şekilde yönetilmesi ve sürekli iyileştirilmesi üzerine kurulmuştur.
Bu ilkeler, Planla-Uygula-Kontrol Et-Önlem Al (PDCA) döngüsünü merkeze alır ve kuruluşun riskleri azaltarak yasal uyumu sağlamasına odaklanır.
🛡️ OHSAS 18001'in Temel Prensipleri
OHSAS 18001, İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) performansının geliştirilmesi için beş ana ilkeye dayanır:
1. Risk Yönetimi ve Değerlendirmesi
Bu, sistemin en temel ilkesidir. Kuruluşun, çalışanlar için potansiyel tehlikeleri ve bunlara bağlı riskleri sistematik olarak belirlemesini, değerlendirmesini ve bu riskleri kontrol altına almasını gerektirir. Amaç, kazaları ve meslek hastalıklarını kaynağında önlemektir.
2. Yasal ve Diğer Şartlara Uyum
Kuruluşun, tüm ulusal ve yerel İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatına uymayı taahhüt etmesi ve bu uyumu sürekli olarak takip etmesi esastır. Bu ilke, yasal yaptırımlardan kaçınmanın ve çalışanların haklarını korumanın temelini oluşturur.
3. Liderlik ve Taahhüt
İSG Yönetim Sistemi'nin etkinliğini sağlamak için üst yönetimin aktif katılımı ve sistemin kurulması ve sürdürülmesi için gerekli kaynakların sağlanması taahhüdü zorunludur. Liderlik, tüm organizasyonda bir güvenlik kültürünün oluşturulmasını destekler.
4. Sürekli İyileştirme
Sistem, bir kerelik bir proje değil, sürekli gelişen bir döngüdür. Kuruluşun, İSG hedeflerini belirlemesi, performansını ölçmesi ve belirlenen uygunsuzluklar ile kazalardan ders çıkararak sistemi düzenli olarak gözden geçirmesi ve sürekli iyileştirmesi gerekir.
5. Çalışan Katılımı ve Danışma
Çalışanların, İSG risklerinin belirlenmesi, kontrol önlemlerinin geliştirilmesi ve sistemin genel performansı hakkında görüşlerinin alınması ve katılımlarının sağlanması kritiktir. İSG süreçlerine doğrudan dahil olanlar, tehlikeler hakkında en değerli bilgiye sahiptir.
Not: OHSAS 18001 standardı, yerini Mart 2018'de yayımlanan ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi standardına bırakmıştır. ISO 45001 bu temel ilkeleri korumakla birlikte, standardı organizasyonun stratejik bağlamına ve risk yönetimine daha güçlü bir şekilde entegre etmiştir.
- Serpil
- ***@sorhocam.com