PEFC Orman Yönetimi Belgelendirmesinin temel amacı, ormanların çevresel, sosyal ve ekonomik açıdan sürdürülebilir bir şekilde yönetildiğini kanıtlamaktır.

🌳 PEFC Sertifikasyonunun Ana Hedefleri

PEFC (Orman Sertifikasyon Onay Programı), global çapta orman yönetimini iyileştirmeyi ve yasa dışı ormancılık faaliyetlerini önlemeyi amaçlar. Ana hedefler şunlardır:

1. Sürdürülebilir Orman Yönetimi 🌍

• Ekolojik Koruma: Ormanların biyoçeşitliliğinin, ekosistem sağlığının, toprak ve su kaynaklarının korunmasını sağlamak. Sertifikasyon, ormancılık uygulamalarının ekolojik dengeyi bozmayacak şekilde yapılmasını şart koşar.

• Yenilenebilirlik: Ormanların yenilenme ve uzun vadede verimlilik kapasitesini garanti altına almak.

2. Sosyal Fayda ve Eşitlik 🤝

• Yerel Halkın ve İşçilerin Hakları: Ormanlarda çalışan işçilerin ve yerel halkın haklarının, sağlık ve güvenliklerinin korunmasını sağlamak.

• Toplumsal Katılım: Orman yönetim planlarına yerel toplumların, yerli halkların ve ilgili paydaşların katılımını teşvik etmek.

3. Ticari Güvence ve İzlenebilirlik 📈

• Yasal Kaynak Kanıtı: Ahşabın ve odun bazlı ürünlerin yasal, sorumlu ve sertifikalı kaynaklardan elde edildiğini kanıtlamak. Bu, işletmeleri yasa dışı ağaç kesimi riskinden korur.

• Pazar Erişimi: Şirketlere, sürdürülebilirliği bir ön koşul olarak gören uluslararası pazarlara, büyük perakende zincirlerine ve kurumsal alıcılara erişim imkanı sunmak.

• Tedarik Zinciri Şeffaflığı: Gözetim Zinciri (Chain of Custody - CoC) sertifikası aracılığıyla, ürünün ormandan nihai ürüne kadar olan yolculuğunun izlenebilirliğini sağlamak.

Özetle, PEFC'nin amacı, hem ormanların gezegen için sağlıklı kalmasını sağlamak hem de bu kaynakları kullanan işletmelere güvenilir ve sorumlu bir kimlik kazandırmaktır.

BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?