Iso 22716 Kozmetik Standardı Nedir?
ISO 22716, Kozmetik Ürünler İçin İyi Üretim Uygulamaları (GMP - Good Manufacturing Practices) standardıdır. Kozmetik ürünlerinin güvenliğini ve kalitesini sağlamak amacıyla, üretimden sevkiyata kadar olan tüm süreçlerdeki gereklilikleri belirleyen uluslararası bir kılavuzdur.
🧴 Standardın Amacı ve Önemi
ISO 22716, özellikle tüketici sağlığını korumayı hedefler ve bu sektördeki yasal uyum için temel referans noktasıdır.
-
Temel Amaç: Kozmetik ürünlerin, belirlenen kalite standartlarında, güvenli bir şekilde ve kontaminasyonu (bulaşmayı) engelleyecek koşullarda üretilmesini sağlamaktır.
-
Yasal Zorunluluk: Bu standart, özellikle Avrupa Birliği Kozmetik Tüzüğü başta olmak üzere, birçok ülkenin yasal düzenlemesinde, piyasaya sürülecek kozmetik ürünler için GMP'ye uygunluğun kanıtlanmasında kullanılır.
-
Kapsam: Standart; kozmetik ürünlerin üretimi, kontrolü, depolanması ve sevkiyatı aşamalarında yer alan tüm süreçleri kapsar.
🔬 Kapsadığı Ana Başlıklar
ISO 22716, ürün güvenliğini sağlamak için yönetim sistemi yaklaşımıyla şu kilit alanlara odaklanır:
-
Personel: Personelin hijyen, sağlık, yetkinlik ve eğitim şartları.
-
Tesisler ve Ekipman: Üretim alanlarının tasarımı, temizliği, düzeni; ekipmanların kalibrasyonu ve bakımı.
-
Hammadde ve Ambalaj: Hammadde ve ambalaj malzemelerinin tedariki, kabulü, depolanması ve izlenebilirliği.
-
Üretim İşlemleri: Parti (batch) takibi, çapraz kontaminasyonun önlenmesi ve üretim talimatlarının detaylı kaydı.
-
Kalite Kontrol (KK): Piyasaya sürülmeden önce ürünlerin belirlenen spesifikasyonlara uygunluğunun test edilmesi ve doğrulanması.
-
Uygunsuzluk ve Şikayet Yönetimi: Piyasadan gelen şikayetlerin, uygunsuzlukların ve ürün geri çekme (recall) prosedürlerinin etkin yönetimi.
Bu standart, kozmetik sektöründe güvenilirliği artırmak ve küresel ticareti kolaylaştırmak için kritik öneme sahiptir.