ISO 22716, Kozmetik Ürünler İçin İyi Üretim Uygulamaları (GMP - Good Manufacturing Practices) standardıdır. Kozmetik ürünlerinin güvenliğini ve kalitesini sağlamak amacıyla, üretimden sevkiyata kadar olan tüm süreçlerdeki gereklilikleri belirleyen uluslararası bir kılavuzdur.

🧴 Standardın Amacı ve Önemi

ISO 22716, özellikle tüketici sağlığını korumayı hedefler ve bu sektördeki yasal uyum için temel referans noktasıdır.

• Temel Amaç: Kozmetik ürünlerin, belirlenen kalite standartlarında, güvenli bir şekilde ve kontaminasyonu (bulaşmayı) engelleyecek koşullarda üretilmesini sağlamaktır.

• Yasal Zorunluluk: Bu standart, özellikle Avrupa Birliği Kozmetik Tüzüğü başta olmak üzere, birçok ülkenin yasal düzenlemesinde, piyasaya sürülecek kozmetik ürünler için GMP'ye uygunluğun kanıtlanmasında kullanılır.

• Kapsam: Standart; kozmetik ürünlerin üretimi, kontrolü, depolanması ve sevkiyatı aşamalarında yer alan tüm süreçleri kapsar.

🔬 Kapsadığı Ana Başlıklar

ISO 22716, ürün güvenliğini sağlamak için yönetim sistemi yaklaşımıyla şu kilit alanlara odaklanır:

• Personel: Personelin hijyen, sağlık, yetkinlik ve eğitim şartları.

• Tesisler ve Ekipman: Üretim alanlarının tasarımı, temizliği, düzeni; ekipmanların kalibrasyonu ve bakımı.

• Hammadde ve Ambalaj: Hammadde ve ambalaj malzemelerinin tedariki, kabulü, depolanması ve izlenebilirliği.

• Üretim İşlemleri: Parti (batch) takibi, çapraz kontaminasyonun önlenmesi ve üretim talimatlarının detaylı kaydı.

• Kalite Kontrol (KK): Piyasaya sürülmeden önce ürünlerin belirlenen spesifikasyonlara uygunluğunun test edilmesi ve doğrulanması.

• Uygunsuzluk ve Şikayet Yönetimi: Piyasadan gelen şikayetlerin, uygunsuzlukların ve ürün geri çekme (recall) prosedürlerinin etkin yönetimi.

Bu standart, kozmetik sektöründe güvenilirliği artırmak ve küresel ticareti kolaylaştırmak için kritik öneme sahiptir.

BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?