Neden Ohsas 18001 Belgesi Nedir?
OHSAS 18001 (İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi) belgesini almanın temel nedenleri, kuruluşunuzun İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) risklerini sistematik olarak yönetme ve yasal uyumu sağlama taahhüdünü göstermesiydi.
Ancak, unutmamak gerekir ki, OHSAS 18001 standardı artık güncel değildir ve yerini ISO 45001 standardına bırakmıştır. Bu nedenle, bugün bir kuruluş bu faydaları sağlamak için ISO 45001 belgesine yönelmelidir.
İşte OHSAS 18001 belgesini (ve günümüzde ISO 45001 belgesini) almanın temel nedenleri:
🛡️ İş Güvenliği ve Risk Yönetimi
-
İş Kazalarını Önleme: Sistematik risk değerlendirmesi yaparak tehlikeleri ve riskleri önceden belirlemeyi, böylece iş kazalarını ve meslek hastalıklarını kaynağında önlemeyi amaçlar.
-
Sistematik Yönetim: İSG faaliyetlerini karmaşık ve rastgele olmaktan çıkarıp, Planla-Uygula-Kontrol Et-Önlem Al (PDCA) döngüsü ile yönetilen bir sisteme dönüştürür.
-
Sürekli İyileştirme: İSG performansını düzenli olarak ölçmeyi, denetlemeyi ve sürekli iyileştirmeyi zorunlu kılar.
⚖️ Yasal Uyum ve Maliyet Avantajı
-
Yasal Yükümlülükleri Sağlama: İSG ile ilgili tüm ulusal ve yerel yasal mevzuata uyumun sağlanması ve bu uyumun kanıtlanması konusunda sistematik bir çerçeve sunar. Bu, yasal cezaları ve sorumlulukları en aza indirir.
-
Maliyet Azalması: İş kazalarının ve meslek hastalıklarının azalması, iş gücü kaybını, tazminat ödemelerini, tedavi masraflarını ve üretim aksamalarını azaltarak maliyet tasarrufu sağlar.
-
Sigorta Primlerinde İndirim: Bazı durumlarda, belgelendirilmiş bir İSG sistemine sahip olmak, sigorta şirketleri tarafından daha düşük prim oranlarıyla ödüllendirilebilir.
🌐 Kurumsal İtibar ve Rekabet
-
Kurumsal İtibar: Çalışanlarının sağlığına ve güvenliğine değer veren bir kuruluş imajı yaratır. Bu, özellikle paydaşlar, yatırımcılar ve yetenekli işgücü nezdinde itibarı ve güvenilirliği artırır.
-
Rekabet Avantajı: Özellikle büyük kurumsal ihalelerde veya uluslararası tedarik zincirlerinde, belgelendirilmiş bir İSG sistemine sahip olmak, genellikle bir ön şart olarak aranır ve şirkete rekabet avantajı sağlar.
Özetle, OHSAS 18001 (ve güncel karşılığı ISO 45001) belgesi, kuruluşunuzun sadece yasal olarak üzerine düşeni yaptığını değil, aynı zamanda etik ve sistematik bir yaklaşımla iş güvenliğini sağladığını kanıtlar.