OHSAS 18001 (İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi) standardının sağladığı temel yararlar, risklerin sistematik olarak yönetilmesi, yasal uyumun sağlanması ve kurumsal itibarın artırılması üzerine kuruluydu.

Not: OHSAS 18001 standardı artık güncel değildir ve yerini ISO 45001:2018'e bırakmıştır. Aşağıdaki faydalar, günümüzde büyük ölçüde ISO 45001'in sağladığı avantajlardır.

🛡️ İş Güvenliği ve Çalışan Odaklı Faydalar

• Kaza ve Hastalıkların Azalması: En önemli fayda, işyerindeki tehlikelerin ve risklerin sistematik olarak belirlenmesi ve kontrol altına alınmasıdır. Bu, iş kazaları, yaralanmalar ve meslek hastalıklarının sayısını önemli ölçüde azaltır.

• Çalışan Güveni ve Morali: Çalışanların sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalıştıklarını bilmeleri, güvenlerini ve motivasyonlarını artırır, bu da genel performansa olumlu yansır.

• Sistematik Risk Yönetimi: Kuruluşun, potansiyel tehlikelere karşı proaktif (önleyici) tedbirler almasını ve acil durum senaryolarına hazırlıklı olmasını sağlar.

⚖️ Yasal ve Finansal Faydalar

• Yasal Uyumluluk: OHSAS 18001, kuruluşun ilgili tüm İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatına uyumunu sistematik hale getirir. Bu, yasal sorumlulukların ve denetimlerdeki uygunsuzlukların yol açabileceği para cezaları riskini en aza indirir.

• Maliyet Tasarrufu: Kaza ve hastalık oranlarının düşmesiyle birlikte, iş gücü kaybı, tazminat ödemeleri, tedavi masrafları ve aksayan üretim süreçlerinden kaynaklanan maliyetler azalır.

• Sürekli İyileştirme: Sistem, performansın sürekli olarak ölçülmesini ve iyileştirilmesini zorunlu kılarak, İSG yatırımlarının geri dönüşünü optimize eder.

🌐 Ticari ve Kurumsal İtibar Faydaları

• Kurumsal İtibar: Çalışan sağlığına ve güvenliğine değer veren bir şirket imajı oluşturur. Bu, müşteriler, yatırımcılar ve yetenekli iş gücü nezdinde güvenilirliği ve itibarını artırır.

• Rekabet Avantajı: Özellikle uluslararası pazarda ve büyük ihalelerde, belgelendirilmiş bir İSG Yönetim Sistemi (güncel olarak ISO 45001) sahibi olmak, tedarikçi seçim süreçlerinde ve ihalelerde önemli bir tercih nedeni veya ön şart olabilir.

• Entegrasyon Kolaylığı: OHSAS 18001'in yapısı, diğer yönetim sistemleriyle (ISO 9001 Kalite, ISO 14001 Çevre) entegre edilmeye uygundu, bu da yönetim sistemlerinin koordinasyonunu kolaylaştırıyordu.

BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?