Ohsas 18001 Yararları Nelerdir?
OHSAS 18001 (İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi) standardının sağladığı temel yararlar, risklerin sistematik olarak yönetilmesi, yasal uyumun sağlanması ve kurumsal itibarın artırılması üzerine kuruluydu.
Not: OHSAS 18001 standardı artık güncel değildir ve yerini ISO 45001:2018'e bırakmıştır. Aşağıdaki faydalar, günümüzde büyük ölçüde ISO 45001'in sağladığı avantajlardır.
🛡️ İş Güvenliği ve Çalışan Odaklı Faydalar
-
Kaza ve Hastalıkların Azalması: En önemli fayda, işyerindeki tehlikelerin ve risklerin sistematik olarak belirlenmesi ve kontrol altına alınmasıdır. Bu, iş kazaları, yaralanmalar ve meslek hastalıklarının sayısını önemli ölçüde azaltır.
-
Çalışan Güveni ve Morali: Çalışanların sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalıştıklarını bilmeleri, güvenlerini ve motivasyonlarını artırır, bu da genel performansa olumlu yansır.
-
Sistematik Risk Yönetimi: Kuruluşun, potansiyel tehlikelere karşı proaktif (önleyici) tedbirler almasını ve acil durum senaryolarına hazırlıklı olmasını sağlar.
⚖️ Yasal ve Finansal Faydalar
-
Yasal Uyumluluk: OHSAS 18001, kuruluşun ilgili tüm İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatına uyumunu sistematik hale getirir. Bu, yasal sorumlulukların ve denetimlerdeki uygunsuzlukların yol açabileceği para cezaları riskini en aza indirir.
-
Maliyet Tasarrufu: Kaza ve hastalık oranlarının düşmesiyle birlikte, iş gücü kaybı, tazminat ödemeleri, tedavi masrafları ve aksayan üretim süreçlerinden kaynaklanan maliyetler azalır.
-
Sürekli İyileştirme: Sistem, performansın sürekli olarak ölçülmesini ve iyileştirilmesini zorunlu kılarak, İSG yatırımlarının geri dönüşünü optimize eder.
🌐 Ticari ve Kurumsal İtibar Faydaları
-
Kurumsal İtibar: Çalışan sağlığına ve güvenliğine değer veren bir şirket imajı oluşturur. Bu, müşteriler, yatırımcılar ve yetenekli iş gücü nezdinde güvenilirliği ve itibarını artırır.
-
Rekabet Avantajı: Özellikle uluslararası pazarda ve büyük ihalelerde, belgelendirilmiş bir İSG Yönetim Sistemi (güncel olarak ISO 45001) sahibi olmak, tedarikçi seçim süreçlerinde ve ihalelerde önemli bir tercih nedeni veya ön şart olabilir.
-
Entegrasyon Kolaylığı: OHSAS 18001'in yapısı, diğer yönetim sistemleriyle (ISO 9001 Kalite, ISO 14001 Çevre) entegre edilmeye uygundu, bu da yönetim sistemlerinin koordinasyonunu kolaylaştırıyordu.