Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki Ishahı - Eksik Baskınlık Ve Eş Baskınlık Nedir?
- Sorhocam
- Tarım Ziraat Ders Notları
- Islah Ve Genetik
- 0 dosya
- 0 resim
- 0 yorum
- 7878 okunma
Bazı özelliklerin ortaya çıkmasında genlerden biri diğerine tam baskın değildir. Bu nedenle F1 dölünde her iki genin özelliği arasında bir fenotip ortaya çıkar. Buna eksik baskınlık denir.
Endülüs tavuklarında beyaz tüylülük geni (Eb) ve siyah tüylülük geni (ES) eksik baskın genlerdir. Bunlarda beyaz renkli bir erkek (EB EB) ile siyah renkli bir dişinin (Es Es) çiftleşmesi sonucu oluşan tüm yavrular mavi renkli (EB ES) olur. İki mavi bireyin çiftleşmesinden elde edilen F2 dölünde üç farklı fenotip ortaya çıkar. Bunlar 1:2:1 oranında siyah, mavi ve beyaz renkli bireylerdir.
Eş baskınlıkta iki alel, fenotipi bağımsız olarak etkiler. Heterozigot durumda her iki alel de etkisini gösterir. Bu nedenle eş baskınlıkta, eksik baskınlıkta olduğu gibi ara bir fenotip meydana gelmez.
Eş baskınlığa insanlardaki MN kan grubu örnek olarak verilebilir. Bu sistemde M,N ve MN olmak üzere üç çeşit kan grubu vardır. Bu kan gruplarının ortaya çıkmasında bir gen çifti(M ve N) etkilidir. M kan grubundan olan bireylerin genotipi MM iken N kan grubundan olan bireylerin genotipi NN’dir . Heterozigotluk durumunda MN kan grubu ortaya çıkmaktadır. MN fenotipi, M ve N fenotipleri arasında bir ara fenotip değildir.
- Kirpi Darı - Yapışkan Otu Nedir?
- Bitki Koruma Bayilik ve Toptancılık Sınavı Soruları 2015
- Meryemana Dikeni (Silybum Marianum) Faydaları Ve Zararları Nelerdir?
- Ohsas 18001 Standardı İlkeleri Nelerdir?
- Acur Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
- Kükürtün Kullanım Alanları Nerelerdir?
- Gübre Karışım Tablosu (Birbirleriyle Karışan ve Karışmayan Gübreler)
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları