• notifications1
  • menü

Bugün : 16 Ocak 2025 Perşembe

Sütte Antibiyotik Ve Korucu Madde (Dezenfektan, Deterjan) Analizi Nasıl Yapılır?

Sütte Antibiyotik ve Korucu Madde (dezenfektan, deterjan)

Bulunduğu ortamda mikroorganizma faaliyetini engelleyen maddelere inhibitör denir. Sütte antibiyotik, deterjan ve dezenfektan gibi inhibitör maddelerin bulunması sütün peynir veya yoğurt şeklinde işlenmesini engellemesinin yanı  sıra insan sağlığı açısından da zararları bulunmaktadır.

 

İnhibitörler içerisinde yer alan antibiyotiklerin analizi HPLC yöntemler, hızlı test kitleri veya  kalitatif (var/yok) şeklinde analiz edilebilir.

 

 

Kalitatif  Analiz

Yöntem 1

Analiz gerçekleştirilirken bir tüpe antibiyotik süphesi olan örnekten diğerine ise temiz olduğuna emin olunan örnekten 10’ar mL alınır. 90-95C°'da 15 dakika pastörize edilir. Yaklaşık 45C°’ye soğutulduktan sonra herbir örneğe 0.5 mL yoğurt kültürü veya yoğurt eklenir. Sıcak suda kaynatılmış tıpalar ile tüplerin ağızları kapatılarak çalkalanır ve 42-43C°’da 2-3 saat bekletilir. Örneklerden birinde pıhtılaşma görülürse her iki örneğin asitliğine bakılır. Eğer süpheli sütün titrasyon asitliği, kontrol sütünün titrasyon asitliğinden çok düşükse asit üreten bakterilerin gelişmesini önleyen maddeler var demektir.

 

Yöntem 2


Kullanılacak kimyasallar


Bromkrozel yeşili: 1 g bromkresol yeşili 300 mL saf su içerisinde çözdürülür. 


Yoğurt kültürü: 25 mL taze yoğurt üzerine 25 mL saf su eklenerek örnek homojen hale getirilir.


Brom-kültür çözeltisi: 25 mL bromkrezol yeşili çözeltisi 25 mL yoğurt kültürü ile karıştırılır.


Analiz gerçekleştirilirken bir tüpe antibiyotik süphesi olan örnekten diğerine ise temiz olduğuna emin olunan örnekten 10’ar mL alınır. 80-90C° 5 dakika bekletilir. Yaklaşık 45C°’ye soğutulduktan sonra herbir örneğe 1 mL brom-kültür çözeltisi eklenir. 42-43C°’da 2-3 saat bekletilir.

 

Örnek rengi sarı-yeşil ise ve örnek pıhtılaşmış ise herhangi bir koruyucu madde olmadığı anlaşılır


Örnek rengi mavi-gri ise ve örnek pıhtılaşmamış ise herhangi bir koruyucu madde olmadığı anlaşılır

x
Bu konu hakkında kafanıza takılan bir şey var mı?

(68864 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

reflesh

Yarım Kilo Limonda Yarım Kilo Çilekten Daha Fazla Şeker Vardır.

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri

Site Haritası - Rss Beslemesi