Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Sütte Antibiyotik Ve Korucu Madde (Dezenfektan, Deterjan) Analizi Nasıl Yapılır?
- Sorhocam
- Kimyasal Analiz Yöntemleri
- Gıda Analiz Yöntemleri
- 0 dosya
- 0 resim
- 0 yorum
- 328 okunma
Sütte Antibiyotik ve Korucu Madde (dezenfektan, deterjan)
Bulunduğu ortamda mikroorganizma faaliyetini engelleyen maddelere inhibitör denir. Sütte antibiyotik, deterjan ve dezenfektan gibi inhibitör maddelerin bulunması sütün peynir veya yoğurt şeklinde işlenmesini engellemesinin yanı sıra insan sağlığı açısından da zararları bulunmaktadır.
İnhibitörler içerisinde yer alan antibiyotiklerin analizi HPLC yöntemler, hızlı test kitleri veya kalitatif (var/yok) şeklinde analiz edilebilir.
Kalitatif Analiz
Yöntem 1
Analiz gerçekleştirilirken bir tüpe antibiyotik süphesi olan örnekten diğerine ise temiz olduğuna emin olunan örnekten 10’ar mL alınır. 90-95C°'da 15 dakika pastörize edilir. Yaklaşık 45C°’ye soğutulduktan sonra herbir örneğe 0.5 mL yoğurt kültürü veya yoğurt eklenir. Sıcak suda kaynatılmış tıpalar ile tüplerin ağızları kapatılarak çalkalanır ve 42-43C°’da 2-3 saat bekletilir. Örneklerden birinde pıhtılaşma görülürse her iki örneğin asitliğine bakılır. Eğer süpheli sütün titrasyon asitliği, kontrol sütünün titrasyon asitliğinden çok düşükse asit üreten bakterilerin gelişmesini önleyen maddeler var demektir.
Yöntem 2
Kullanılacak kimyasallar
Bromkrozel yeşili: 1 g bromkresol yeşili 300 mL saf su içerisinde çözdürülür.
Yoğurt kültürü: 25 mL taze yoğurt üzerine 25 mL saf su eklenerek örnek homojen hale getirilir.
Brom-kültür çözeltisi: 25 mL bromkrezol yeşili çözeltisi 25 mL yoğurt kültürü ile karıştırılır.
Analiz gerçekleştirilirken bir tüpe antibiyotik süphesi olan örnekten diğerine ise temiz olduğuna emin olunan örnekten 10’ar mL alınır. 80-90C° 5 dakika bekletilir. Yaklaşık 45C°’ye soğutulduktan sonra herbir örneğe 1 mL brom-kültür çözeltisi eklenir. 42-43C°’da 2-3 saat bekletilir.
Örnek rengi sarı-yeşil ise ve örnek pıhtılaşmış ise herhangi bir koruyucu madde olmadığı anlaşılır
Örnek rengi mavi-gri ise ve örnek pıhtılaşmamış ise herhangi bir koruyucu madde olmadığı anlaşılır
- Kirpi Darı - Yapışkan Otu Nedir?
- Bitki Koruma Bayilik ve Toptancılık Sınavı Soruları 2015
- Meryemana Dikeni (Silybum Marianum) Faydaları Ve Zararları Nelerdir?
- Ohsas 18001 Standardı İlkeleri Nelerdir?
- Acur Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
- Kükürtün Kullanım Alanları Nerelerdir?
- Gübre Karışım Tablosu (Birbirleriyle Karışan ve Karışmayan Gübreler)
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları