Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Sütte Kirlilik Tayini Analizi Nasıl Yapılır?
Sütte Kirlilik Tayini
Yöntemin Prensibi
Süte dışarıdan bulaşmış olabilecek kirliliklerin tespiti ilkesine dayanır.
Kullanılan Malzemeler
- Pamuk disk
- Etüv
- Terazi
- Desikatör ve diski
- Mezür (250 mL)
Deneyin Yapılışı
Bu deney için standart pamuk diskler kullanılır. Bu diskler 100 ºC ‘a ayarlı etüvde yaklaşık 3-4 saat bekletilerek sabit tartıma getirilir. Sabit tartıma getirilen disk desikatöre alınarak soğutulur ve tartım alınır (M1). 25 ºC’da homojen hale getirilmiş 200 mL süt sabit tartıma getirilmiş diskten süzme düzeneğinde süzülür. 40 ºC sıcaklıktaki 200 mL saf su aynı diskin üzerinden süzülür. Pamuk disk 100 ºC sıcaklıktaki etüve tekrar koyularak 3-4 saat bekletilir. Desikatöre alınarak soğutulur ve tartım alınar (M2).
Hesaplamalar
100 mL numunedeki kir miktarı miligram olarak aşağıdaki formülle hesaplanır.
Kirlilik Derecesi = [(M2 - M1) x 100 /200] x 1000
Kirlilik Derecesi = [(M2 - M1) / 2 ] x 1000
M2 = Sabit tartıma getirilmiş pamuk disk + örnek ağırlığı
M1 = Sabit tartıma getirilmiş pamuk disk

Nohut, mercimek, fasulye, pirinç, gibi baklagillerin suları iyi temizleyicidir. Islatılıp bekletildikten sonra çamaşır makinesine konursa bu sular beyazlatıcı görevi yapar. Sirke çamaşır makinesine yıkama esnasında konursa çamaşırları dezenfekte eder.
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri