Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Türkiye de Şeker Pancarı Üretim Bölgeleri Nerelerdir?
- Sorhocam
- Tarım Ziraat Ders Notları
- Tarım Ziraat Teknik Bilgileri
- 0 dosya
- 2 resim
- 4 yorum
- 1681 okunma
Türkiye de Şeker Pancarı Üretim Bölgeleri
a. Batı Bölgesi: Geçit bölgelerinin batısında kalan (Susurluk, Balıkesir, Adapazarı, Alpullu (Trakya), Çarşamba Şeker Fabrikaları üretim bölgelerinin tamamını, ve Amasya Şeker Fabrikasının bazı bölgelerini içine alır. Buralarda rakım 0-500 m kadardır. Yağışın ve nemin yeterli olduğu bu bölgelerde genelde sulanmaksızın üretim yapılır. Sulama çok kurak ve yağışsız dönemlerde veya su imkanı olan yerlerde yapılır. Üretilen şeker pancarının şeker oranı düşük, kök verimi yüksektir. Bazı fabrika sahalarında (Adapazarı, Susurluk) alternatif ürünlerin çok olması pancar tarımını tehdit etmektedir. Ancak yüksek sıcaklık ve nem dolayısıyla yaprak leke hastalığı (Cercospora beticola) görülmektedir. Ülkemiz toplam pancar üretiminin % 10-15’ini kapsar.
b. Geçit ve Orta Anadolu Bölgesi: Kütahya, Eskişehir, Burdur, Afyon, Ankara, Ilgın, Konya, Bor, Ereğli, Kayseri, Yozgat, Sivas, Çorum, Turhal fabrika sahaları. Ortalama yükseklik 1000 m civarındadır. Şeker pancarı üretimi için ideal sayılabilir genelde sulamayla üretim yapılır. Kök verimi batı bölgesi kadar olmasa da iyi, şeker oranı ve kalitesi yüksektir. Şeker pancarının üretilmesi gereken bölgelerdir.
c. Doğu Bölgesi: Kars, Erzurum, Muş, Erciş Fabrikalarının tamamı ile Erzincan, Elazığ ve Malatya’nın bazı bölgelerini içine alan üretim bölgeleridir. Bu bölgelerde değişkenlik gösteren yükseklik 1000-2000 m arasındadır. Buralarda sulanarak üretim yapılır. Vejetasyon süresi kısa olmasına bağlı olarak kök verimi düşük, şeker oranı orta-yüksektir. Buralarda şeker pancarının üretim nedeni özellikle hayvancılığın korunması ve geliştirilmesi ile bölgede istihdamın sağlanması amacına yöneliktir. Bu bölgede kampanya süresi kısa ve verimi oldukça düşük olan üretim yerleri vardır.
Konu İle İlgili Etiketler
şeker pancarı üretim bölgeleri nerelerdir?- Kirpi Darı - Yapışkan Otu Nedir?
- Bitki Koruma Bayilik ve Toptancılık Sınavı Soruları 2015
- Meryemana Dikeni (Silybum Marianum) Faydaları Ve Zararları Nelerdir?
- Ohsas 18001 Standardı İlkeleri Nelerdir?
- Acur Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
- Kükürtün Kullanım Alanları Nerelerdir?
- Gübre Karışım Tablosu (Birbirleriyle Karışan ve Karışmayan Gübreler)
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları