Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Antepfıstığı Dal Güvesi Zararı
- Sorhocam
- Bitki Koruma (Hastalıklar Ve Zararlılar)
- Bitki Zararlıları (Entomoloji)
- 1 dosya
- 3 resim
- 0 yorum
- 4569 okunma
ANTEPFISTIĞI DAL GÜVESİ
(Kermania pistacella)
ANTEPFISTIĞI DAL GÜVESİ TANIMI ve YAŞAYIŞI
Antep Fıstığı Dal Güvesi Erginleri kanat açıklığı 11-12 mm uzunluğunda siyah renkli bir kelebektir. Antep Fıstığı Dal Güvesi Ön kanatlarının ucunda 2’şer adet altın sarısı renkli leke vardır. Ergin uçuşları, nisan ayından mayıs ayı ortalarına kadardır. Dişiler yumurtalarını sürgün uçlarına veya meyve salkımlarına (cumba) bırakırlar. Mart ayı başından nisan ayı ortalarına kadar, bulundukları sürgünden bir delik açarak dışarı çıkarlar ve çıkış deliğinin birkaç cm çevresinde pupa olurlar Yılda bir döl verirler.
ANTEPFISTIĞI DAL GÜVESİ ZARAR ŞEKLİ
Larvalar iki şekilde zarar verir. Sürgün ucuna bırakılan yumurtadan çıkan larvalar sürgünden galeri oluşturarak gövdeye doğru beslenir. Larvaların bulunduğu dallardaki yapraklar ve meyve gözleri dökülür. Meyve salkımlarının uç kısımlarından giren larvalar ise meyvenin sapa tutunduğu yerden galeri oluşturur, meyvelerin küçük kalmasına ve iç doldurmamasına neden olurlar. Larvaların sürgün içindeki hayatı, 10 ay kadar sürer.
ANTEPFISTIĞI DAL GÜVESİNİN ZARAR VERDİĞİ BİTKİLER
Yalnız antepfıstığıdır.
ANTEPFISTIĞI DAL GÜVESİ MÜCADELE YÖNTEMLERİ
Kültürel önlemler
Fıstık dal güvesinin yan sürgünler üzerinde bulunan pupaları mart ayı başı-nisan ayı ortalarına kadar toplanarak yok edilmelidir.
ANTEPFISTIĞI DAL GÜVESİ KİMYASAL MÜCADELESİ
Şubat ayında 10 ağaçtan 100 adet son yıl sürgünü kesilerek kontrol edilir. Sürgünlerde % 10 bulaşma bulunduğunda kimyasal mücadele yapmak gerekir. Fıstık dal güvesi mücadelesinde, yumurtadan yeni çıkan genç larvalar, sürgün içindeki asıl beslenme yerlerine girmeden, ilaçlama yapılmalıdır. Yumurtaların açılma süresi nisan ayı ortalarından mayıs ayı sonuna kadar sürmektedir.Bu sürenin tamamını ilaçlı bulundurmak gerekir. Bunun için nisan ayı sonunda birinci ilaçlama ve mayıs ayı ortalarında ikinci ilaçlama yapılmalıdır.
Konu İle İlgili Dokümanlar
- Antep Fıstığı Dal Güvesi 113 kb
- Soru Ve Cevaplarla Hijyen Nedir?
- Bayilik Sınavı İçin Ders Notları Full
- Analitik Kimya Derişim Hesaplama
- Hangi Tür Ağaca Hangi Tür Aşılanabilir?
- Kırkayaklar İle Mücadele Yöntemleri
- Bayilik Sınavı Ders Notları (Güncel)
- Bit Nedir, Nasıl Bulunur?
- Dikey Geçiş Sınavı Dgs Nedir?
- Tuz Ruhu Formülü Nedir, Hangi Alanlarda Kullanılır?
- Ahlat Meyvesinin Faydaları ve Zararları Nelerdir?
- Bayilik Sınavı İçin Ders Notları Full
- Kirpi Darı - Yapışkan Otu Nedir?
- Bitki Koruma Bayilik ve Toptancılık Sınavı Soruları 2015
- Meryemana Dikeni (Silybum Marianum) Faydaları Ve Zararları Nelerdir?
- Ohsas 18001 Standardı İlkeleri Nelerdir?
- Acur Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
- Kükürtün Kullanım Alanları Nerelerdir?
- Gübre Karışım Tablosu (Birbirleriyle Karışan ve Karışmayan Gübreler)
- Afyonkarahisar Hocalar Havzasında Desteklenen Tarım Ürünleri
- Demir Sülfat Gübresi Nedir?
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri