Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Antraknoz (boğa Gözü)
Antraknoz (Boğa Gözü)
Neofabraea (Pezicula ) malicorticis
Hastalık etmeninin genel özellikleri
Neofabraea (Pezicula) malicorticis (H. Jacks.) Nannf (anamorph:Cryptosporiopsis curvispora (Peck) Gremmen in Boerema & Gremmen) fungal hastalik etmeni sürgün ve dallarda kansere ve meyvelerde ise baga gözü olarakda bilinen meyve çürüklügüne neden olmaktadir. Bahar yagmurlari hastalik etmenini dallardaki kanserlerden olgunlasan meyvelere bulastirmaktadir, fakat kanser bulasmalari bir sonraki bahara kadar görülmemektedir. Küçük yaralar hastalik etmenini girisini kolaylastirmakla birlikte, fungal etmen direk olarak da bitkilere giris yapabilir. Olusan kanserler 1 yil sonra aktif olarak gelisir, üstelik fungus ölü kanser dokularinda 2-3 yil hayatini devam ettirebilir ve çok sayida spor üretir. Yasli meyve bahçeleri ve fidan stoklari hastaligin inokulum kaynaklaridir. Ayrica bazi diger (bazi sert çekirdekli meyveler) konukçu bitkilerde bu hastalik etmenine inokulum kaynagi olmaktadir. Anjou, Comice ve Winter Nelis kültüvarlari hastaliga duyarlidir ve hastalik özellikle depolarda görülür. Depolarda ise hastalik etmeninin sporlari bir meyveden diger bir meyveye bulasmamaktadir.
Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları)
Hastalik etmeninin ilk çürüklük belirtileri, kaliksi(çiçek uçu noktasi) ve deride meydana gelen çatlaklardan ya da dogal açiklik olan lentisellerden baslar. Tek ya da bir çok sayida olusan lekeler 0.5 ile 3 cm kadar büyüklükte olabilir. Bu lekeler sarimsi kremden uniform bir kahverengi renge kadar bir degisim sergileyebilir, fakat hastalik belirtisi koyu kahverengi renkli ve merkezi solgundur. Bu görünümden dolayi hastalik bogagözü olarak adlandirirlir. Lekeler düz ya da hafif bir sekilde çökük olabilir. Meyve derisi hafif bir baski altinda bile kolaylikla kirilmayabilir. Çürük dokular nispeten sert ve bu kisimdaki deri saglikli dokudan kolaylikla ayrilmayabilir. Çürüklük yüzeysel olabilir ya da hemen hemen genisligi kadar derin olabilir. Daha derin çürüklüklerde, hastaligin ilerlemesi az ya da fazla 'U' harfi seklinde olmaktadir. Fungusun spor yiginlari çürüklük yüzeyinde olabilir ve bu spor yiginlari kisa, nemli ve krem renklidir.
Mücadelesi
Kültürel mücadele
Bitkilerin üzerindeki hastalikli kanserlerin devamli olarak gözlenmesi hastaligin kontrolünde önemli rol oynar. Bazi ülkelerde bulasik agaçlarin tamamen imhasi önerilmektedir.
- 1. Dayanikli kültivarlarin kullanimi.
- 2. Yeni kurulacak bahçelerde fidanlarin kanser ve hastaliktan ari, sertifikali olmasina dikkat edilmeli.
- 3. Yeni kurulacak bahçelerin bulasik ve eski bahçelerden uzak bölgelerde kurmaya dikkat edilmeli.
- 4. Bahçe devamli olarak gözlenmeli ve kanserli dokular hemen uzaklastirilmalidir.
- 5. Hastalikli sürgün ve dallar budanmalidir. Budama islemleri özellikle bahar yagmurlarindan önce kuru havalarda yapilmalidir. Daha büyük dallar ve gövdeki yaralar ise genisliginin yarisindan daha az olanlar için keskin bir bicakla yara dokulari uzaklastilir ve yara yerleri koruyucu bir fungisit ile ilaçlanir ve yara macunu ile kapatilir.
Kimyasal mücadele
Hastalikla etkin bir kimyasal mücadelede yapmak kültürel önlemlerin uygulanmasina da baglidir. Hastalik etmenine karsi tavsiye edilen zirai ilaçlar Bordo bulamaci, Captan, Benomyl ve Bakir terkipli ilaçlardir. Kimyasal ilaçlamalar budamalardan sonra ve çiçek taç yapraklari düstükten sonra yapilmasi tavsiye edilmektedir.
ANTRAKNOZ HASTALIKLARI
- Bağ Antraknozu (Elsinoe Ampelina)
- Ceviz Antraknozu Hastalığı (Gnomonia Leptostyla)
- Fasulye Antraknozu Hastalığı (Colletotrichum Lindemuthianum)
- Kabakgillerde Antraknoz Hastalığı (Colletotrichum Orbiculare)
- Kabakgillerde Antraknoz Hastalığı (Colletotrichum Lagenarium)
- Nohut Antraknozu Hastalığı (Ascochyta Rabiei (pass) Labr.)
- Antraknoz (Boğa Gözü) (Neofabraea (Pezicula) malicorticis)
Konu İle İlgili Dokümanlar
“Mutlu olmayı yarına bırakmak, karşıya geçmek için nehrin durmasını beklemeye benzer ve bilirsin, o nehir asla durmaz.” – Grange
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri