• notifications1
  • menü

Bugün : 29 Mart 2024 Cuma

MANGAN

Bitkilerin Mangan Alımı: Bitkiler geliştikleri ortamdan manganı kökleri aracılığıyla Mn2+ iyonu şeklinde alırlar. Bitki kökleri tarafından alınan mangan miktarında difüzyonun katkısı yaklaşık %80 olup kitle akımının katkısı çok azdır. Mangan alımını etkileyen bazı etmenler vardır. En önemlisi toprak içeriğidir.kireçli alkalin topraklarda iyi drene olmayan topraklarda ve kaba tekstürlü asidik topraklarda noksanlık gösterir.

 

Bitkilerin Mangan İçerikleri:Bitkilerin mangan içerikleri bitkilerin tür ve çeşitlerine bağlı olduğu gibi bitkilerin yetişme ortamlarına bağlı olarak da değişiklik gösterir.Bitkiler öteki mikro elementlere göre daha fazla mangan içerirler.Bitkilerin mangan içerikleri kuru madde ilkesine göre pH’sı 7-8 arasında bulunan topraklarda yetişen bitkilerde 6-185 mg/kg iken, pH’sı 4.5-5.5 olan orman topraklarında yetişen aynı bitkide 70-1200 mg/kg dir.

 

Bitkilerde Manganın Metabolik İşlevleri: Çok kolay yükseltgenmeleri nedeniyle (Mn2>Mn3>Mn4 e yükseltgenir) bitkilerde Mn, fotosentezde elektron aktarımı ve oksijen içermeyen radikallerin zehir etkilerinin giderilmesi gibi önemli görevler yapar.

 

Bitkilerin Mn Kaynakları:

Toprak : Üç değişik şekilde bulunur; değişebilir Mn, suda çözünebilir Mn, organik bağlı suda çözünür ve çözünemez Mn, kolay indirgenebilir Mn ve Manganın çeşitli oksitleridir.

 

Gübreler : En fazla ve yaygın olarak kullanılan gübre Mangan sülfattır( 230-280 g/kg), Bununla birlikte Mangan klorür( 170 g/kg), Mangan oksit (400 g/kg) ve Mangan kileyt (50-120 g/kg) kullanılır.

 

Bitkilerde Mangan Noksanlığı: Mangan noksanlığında bitkilerde büyüme gerilemesi yada bodur büyüme yanında gen yapraklarda damarlar arasında sararma görülür. En önemli belirtisi çift çenekli bitkilerde damarlar arası kloroz tek çenekli bitkilerde yapraklarda gri lekelenme görülür.

Konu İle İlgili Dokümanlar

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi