• notifications1
  • menü

Bugün : 21 Eylül 2023 Perşembe

DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİ

Örtüaltı Domates Yetiştiriciliği

Ülkemiz örtüaltı tarımında yoğun olarak yetiştirilen en önemli sebze türüdür. Ülkemiz seralarının % 50'sinde domates yetiştirilir.   

 

DOMATES  UYGUN ÇEŞIT, UYGUN DÖNEM   

Örtüaltı Domates Yetiştiriciliği

Cam ve plastik seralarda başarılı bir domates yetiştiriciliği için öncelikle çeşit ve yetiştirme zamanın iyi seçilmesi gerekir.    Yetiştirme döneminde uygun kuvvetli gelişen yüksek verimli, kaliteli, hastalıklara dayanıklı, raf ömrü uzun olan çeşitleri tercih etmeliyiz.   

 

DOMATES TOHUM EKİMİ   

Domatesin uygun ekim tarihleri yetiştirme ortamına ve bölgeye göre değişmektedir. 

  • Sonbahar döneminde Temmuz-Ağustos'un ilk haftası 
  • Tek mahsul döneminde Eylül ortası Ekim'in ilk haftası 
  • İlkbahar döneminde Kasım sonu-Aralığın ilk haftasında tohum ekimi yapılır. 

 

DOMATES EN UYGUN FİDE HARCI   

  1. 2 kısım çiftlik gübresi + 2 kısım orman toprağı + 1 kısım dere kumu veya 
  2. 4 kısım Çiftlik gübresi + 2 kısım bahçe toprağı + 1 kısım dere kumu şeklinde hazırlanır.   
  3. Bu oranlarda hazırlanan harç tüm sebzelerin fide yetiştiriciliğinde de kullanılabilir. Harç; kullanılmadan önce mutlaka ilaçlanmalıdır.   

 

DOMATES KASALARA TOHUM EKILİR 

8-10 cm derinliğinde 40x60 cm genişliğindeki kasalara harç doldurulur. Her kasaya 4-5 gram tohum gelecek şekilde ekim yapılır ve tohumların üzeri 1.5 cm harç ile örtülür. Bolca sulanır. Gerekirse üzerleri çimlenme başlayıncaya kadar cam veya plastik ile kapatılır, 5- 10 gün içinde çimlenen tohumlar mutlaka şaşırtılmalıdır.   

 

DOMATES ŞAŞIRTMA GEREKİR   

Domates fidelerinin kotiledon yaprakları (ilk çıkan karşılıklı iki yaprak) tam olarak açılıp, yere paralel duruma gelince plastik torba veya kutulara şaşırtılır. Şaşırtmayı yaparken fideleri kotiledon yapraklarından tutmak gerekir. Şaşırtma akşam üstü havanın serinlediği saatlerde yapılır. Gerekli tüm bakım işlerinden sonra fideler ortalama 3 hafta sonra dikime hazır hale gelir. Dikim zamanı fazla geciktirilmemelidir. 4-6 yapraklı fideler dikime hazırdır.   

 

DOMATES FİDE DİKİMİ NASIL YAPILIR?   

Fide yetiştirilirken bir yandan da serada dikim hazırlıkları, gerekli temel gübreleme ve ilaçlama işleri yapılır. Dikim kuzey-güney yönünde çift sıralı yapılır. Böylece bitkiler ışıktan en iyi şekilde faydalanır ve meyveler daha erken olgunlaşır.   

 

DOMATES DİKİM MESAFELERİ FARKLIDIR 

  • Dikim mesafesi; - çift ürün yetiştiriciliğinde 90x50x40 cm 
  • Tek ürün yetiştiriciliğinde 100x50x45 cm olmalıdır.   
  • Dikim öncesi fide torbaları sulanır ve böylece torbadan kolayca çıkarılan topraklı fideler yukarıdaki ölçülerde dikilir. Gerekli su ve çapa işleminden sonra her bitki ayrı ayrı ipe alınır.  
  • Gerekli gübre, toprak ve yaprak analizine göre uygulanmalıdır.   

 

DOMATES BUDAMA YAPILMALI 

Budama koltuk alma, yaprak alma ve sürgün alma şeklinde yapılır. Yaşlı, hastalıklı ve fizyolojik olarak hayatiyetini kaybetmiş yapraklar alınır. Böylece ışıklanma ve havalanma kolaylaşır. 

 

DOMATES TEPE ALIMI   

Çift ürün yetiştiriciliğinde meyvelerin çabuk olgunlaşması ve kaliteli olması için tepe alımı yapılır. Bırakılmak istenen salkımın 2 yaprak üzerinden tepe alınır. 

 

DOMATES TOZLANMAYA YARDIMCI OLALIM!   

Tozlanma ve döllenmeye yardımcı olmak için ya hergün saat 10. 00 - 15. 00 a rası, bitkileri sallamak gerekir, yada vibratör ile her çiçek salkımına tek tek dokunulur.   

 

DOMATES VERİM   

Hasat tohum ekiminde 4-5 ay sonra başlar. Hasat zamanı pazar uzaklığına göre saptanır ve olgunluğa yakın meyveler hasat edilir. Verim çeşide göre değişir. Genelde 13-25 ton arasıdır. 

 

DOMATES DİKKAT!   

2-3 yılda bir toprağın 30-40 cm altındaki pulluk tabanını kırınız. Her türlü bilgi için ilgili tarım kuruluşlarına başvurmaktan kaçınmayınız.  

x
Bu konu hakkındaki görüşlerinizi ve isteklerinizi bize iletebilirsiniz!

Yusuf Altınyazar

31.05.2019 14:18:06

hocam konyada 500 metrekare serada salatalık ektim uzun olanlardan.ben buna 16-8-24 kullanıyordum.diğer arkadaşlar bunu kullanma salaralıklarda uç eğriliği şekil bozukluğu verim düşüklüğü olur dedi.o gübre domates için dedi.salatalığa 20-10-20 kullan dedi ama ben bulunduğum ilçede 20-10-20 bulamadım elimde map amonyum sülfat 16-8-24 var.ben buna nasıl bir gübreleme yapmalıyım.ayrıca iz element ve kalsiyum nasıl ve ne sıklıkla vermeliyim.teşekkürler

Güvenlik Kodu : 99142

(Güvenlik kodunu bu kutucuğa yazın!)

Örtüaltı Domates Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Örtüaltı Domates Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİ Ülkemiz örtüaltı tarımında yoğun olarak yetiştirilen en önemli sebze türüdür. Ülkemiz seralarının % 50 sinde domates yetiştirilir. DOMATES UYGUN ÇEŞIT, UYGUN DÖNEM Cam ve plastik seralarda başarılı bir domates yetiştiriciliği için öncelikle çeşit ve yetiştirme zamanın iyi seçilmesi gerekir. Yetiştirme ...

Domates Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Domates Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Domates Yetiştiriciliği Domates ülkemizde en çok üretilen ve tüketilen sebzedir. Dünyada taze olarak, yemeklerde diğer sebzelerle pişirilerek, dayanıklı domates suyu, konsantre domates suyu, turşusu, konservesi, salçası, keççabı, sosu, pulp ve püresi, dondurularak, kurutularak değerlendirilmektedir. Domates vitamin ve mineral maddelerce zengind...

Serada Domates Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Serada Domates Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Domates bitkisi büyümenin belli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra sürgün büyümesinin devam etmesi veya etmemesi durumuna göre iki gruba ayrılır. Biz bunlara sırık ve bodur çeşitler ismini veriyoruz. Bodur çeşitlerde büyüme belli bir aşamadan sonra durur. Sırık çeşitlerde ise çiçek salkımı oluştuktan sonra büyüme ucundan gelişme devam ederken yaprak...

Örtüaltı Domates Tarımı Nasıl Yapılır?

Örtüaltı Domates Tarımı Nasıl Yapılır?

SERADA (ÖRTÜ ALTI) DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİ SERA TOPRAĞININ HAZIRLANMASI Domatesin Toprak İsteği Domates toprak bakımından pek seçici değildir. Kumlu topraklardan hafif killi topraklara kadar her tip toprakta yetiştirilmesine rağmen; en iyi netice organik maddelerce zengin hafif topraklardan alınmaktadır. Yetişme periyodu çok kısa olan yerlerde...

Domates Tarımı Nasıl Yapılır?

Domates Tarımı Nasıl Yapılır?

Domates Nedir 1 . Patlıcangillerden, yaprakları tüylü, çiçekleri salkım durumunda, vitamince zengin, kırmızı ürünü için yetiştirilen bir Bitki (Lycopersion esculentum). 2 . Bu Bitkinin yenilen kırmızı veya yeşil ürünü. Domates (Solanum lycopersicum), patlıcangiller (Solanaceae) ailesinden anavatanı Güney ve Orta Amerika olan bir yıllık yeneb...

Adım Adım Domates Yetiştiriciliği

Adım Adım Domates Yetiştiriciliği

Domates, arka bahçenin en iyi mahsulüdür ve onları büyütmek, düşündüğünüzden daha kolaydır. Bu domates yetiştirme ipuçları , en lezzetli bitkilerinizi korumanıza yardımcı olacaktır. Domatesler ılık mevsim mahsulüdür, seralara tohum ekmek hızlı çimlenmeye neden olur. Tohumlar filizlendiğinde seradan uzaklaştırıp dışarıya da ekebilirsiniz. D...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

reflesh

Kahve, Dünya genelinde, ticareti en değerli 2. üründür. (1.Petrol'dür)

SORHOCAM.COM

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Copright 2014 - 2023 Konya