ISO 20000 Bilgi Teknolojileri (BT) Hizmet Yönetim Sistemi standardı, temel olarak BT hizmetlerinin sağlanması, sunulması ve yönetilmesiyle ilgili tüm kuruluşları ve departmanları ilgilendirir.

Bu standart, BT hizmetlerinin kalitesini, verimliliğini ve müşteri beklentilerini karşılama düzeyini iyileştirmeyi amaçladığı için, odak noktası hizmet sağlayıcılarıdır.

🎯 Başlıca İlgilenen Taraflar

ISO 20000 standardı, BT hizmet zincirinin farklı halkalarındaki şu grupları doğrudan ilgilendirir:

1. BT Hizmet Sağlayıcıları (Service Providers)

Bu, standardın birincil hedef kitlesidir. Hem kurum içi hem de dış kaynaklı hizmet veren tüm BT birimleri bu standardı uygulamalıdır:

• Kurum İçi BT Departmanları: Bir şirketin kendi içinde diğer departmanlara (Muhasebe, Satış vb.) e-posta, ağ, uygulama erişimi veya teknik destek gibi hizmetler sunan tüm BT birimleri.

• Dış Kaynaklı BT Şirketleri: Yönetilen hizmetler (Managed Services), bulut hizmetleri, veri merkezi hizmetleri veya teknik destek hizmetleri sunan dış firmalar.

2. Yönetim ve Liderlik

• Üst Yönetim: BT hizmetlerinin iş hedefleriyle uyumlu olmasını ve sürekli gelişmesini taahhüt eden ve denetleyen CEO'lar, CIO'lar (Bilgi Teknolojileri Direktörleri) ve yönetim kurulu üyeleri. Standart, üst yönetimin liderliğini ve taahhüdünü zorunlu kılar.

• BT Yöneticileri ve Ekip Liderleri: Standartta belirtilen Olay Yönetimi, Problem Yönetimi, Değişiklik Yönetimi gibi süreçlerin günlük operasyonunu ve denetimini yürüten yöneticiler.

3. Müşteriler ve İş Birimleri

Her ne kadar sertifikayı hizmet sağlayıcı alsa da, standart nihayetinde hizmet alanları korumak ve memnuniyetlerini sağlamakla ilgilidir:

• Kurum İçi Kullanıcılar: BT hizmetlerini günlük işlerini yapmak için kullanan tüm şirket çalışanları ve departmanları.

• Dış Müşteriler: Dışarıdan BT hizmeti satın alan, hizmet seviyesi anlaşmaları (SLA) ile korunan ve hizmetin tutarlı bir şekilde sunulmasını bekleyen firmalar.

4. Denetçiler ve Danışmanlar

• Sertifikasyon Kuruluşları ve Denetçiler: Kuruluşların ISO 20000 gerekliliklerine ne ölçüde uyduğunu kontrol eden yetkili denetçiler.

• BT Danışmanları: Kuruluşlara standardı anlama, süreçleri tasarlama ve belgelendirme sürecine hazırlanma konularında destek veren uzmanlar.

Özetle, ISO 20000, BT hizmet kalitesini, verimliliğini ve iş süreçleriyle entegrasyonunu önemseyen herkesi ilgilendiren global bir çerçevedir.

BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?