Iso 20000 Bilgi Teknolojileri Hizmet Yönetim Sisteminin Yararları Nelerdir?

ISO 20000 Bilgi Teknolojileri (BT) Hizmet Yönetim Sistemi'nin uygulanması, bir kuruluşa BT hizmetlerinin kalitesini, verimliliğini ve iş stratejisiyle uyumunu artırma konusunda önemli yararlar sağlar.

📈 İş ve Finansal Yararlar

• Maliyet Kontrolü ve Optimizasyon: Süreçleri standartlaştırarak ve tekrar eden hataları Problem Yönetimi ile çözerek gereksiz maliyetleri (örneğin, olay yönetimine harcanan zaman ve kaynaklar) azaltır.

• İş Sürekliliği ve Kullanılabilirlik: BT hizmet kesintilerinin ve risklerinin önlenmesini sağlayarak iş akışının kesintisiz devam etmesine olanak tanır. Bu, potansiyel finansal kayıpları en aza indirir.

• Gelişmiş Kaynak Kullanımı: Roller, sorumluluklar ve prosedürler netleştiği için BT kaynakları (personel, donanım, yazılım) daha etkin ve verimli kullanılır.

🤝 Müşteri ve İtibar Yararları

• Hizmet Kalitesinin İyileştirilmesi: Hizmet Düzeyi Anlaşmaları (SLA) ile müşteri beklentileri netleştirilir. Süreçlerin standartlara uygun işletilmesi, BT hizmetlerinin tutarlı ve yüksek kalitede sunulmasını sağlar.

• Müşteri Memnuniyeti: Daha hızlı olay çözümü, daha az kesinti ve daha şeffaf iletişim sayesinde müşteri (iç ve dış) memnuniyeti artar.

• Kurumsal İtibar ve Güven: Sertifika, kuruluşun uluslararası kabul görmüş en iyi uygulamaları benimsediğini kanıtlar. Bu, özellikle dış kaynaklı hizmet sunan BT firmaları için rekabet avantajı ve güvenilirlik kaynağıdır.

🛡️ Organizasyonel ve Yasal Yararlar

• Yasal Uyum ve Risk Yönetimi: Standart, yasal ve düzenleyici gereksinimlere uyum sağlamayı kolaylaştırır. Özellikle değişiklik yönetimi süreçlerini sıkılaştırarak hizmet kesintisi risklerini ve güvenlik zafiyetlerini azaltır.

• BT ve İş Uyumunun Sağlanması: BT hizmetleri, iş stratejisi ve hedefleriyle daha uyumlu hale getirilir. BT, işin yalnızca bir destek birimi değil, stratejik bir ortağı olarak konumlanır.

• Sürekli İyileştirme Kültürü: Diğer yönetim sistemlerinde olduğu gibi (ISO 9001 vb.), ISO 20000 de PUKÖ (Planla-Uygula-Kontrol Et-Önlem Al) döngüsü aracılığıyla BT hizmet yönetimi süreçlerinde sürekli iyileştirme kültürünü teşvik eder.

• Diğer Yönetim Sistemleriyle Entegrasyon: ISO 20000, Yüksek Düzeyli Yapı (HLS) kullanarak ISO 9001 (Kalite) ve ISO 27001 (Bilgi Güvenliği) gibi diğer yönetim sistemleriyle kolayca entegre edilebilir.

BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?