Iso 16001 Enerji Yönetim Sistemi Belgesi Nasıl Alınır? 

ISO 16001, yerini ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi standardına bırakmış olduğu için, günümüzde alabileceğiniz belge aslında ISO 50001:2018 sertifikasıdır.

Bu belgeyi alma süreci, kuruluşa enerji yönetim sistemini kurma, uygulama ve yetkili bir belgelendirme kuruluşu tarafından denetlenme aşamalarından oluşur.

📄 ISO 50001 Belgesi Alma Adımları

Belgelendirme süreci genel olarak altı temel aşamada ilerler:

1. Planlama ve Taahhüt (PUKÖ - Planla)

• Üst Yönetim Taahhüdü: Üst yönetim, enerji yönetimine ilişkin Enerji Politikasını belirler ve sistemi kurmak için gerekli kaynakları tahsis etmeyi taahhüt eder.

• Enerji Yönetim Ekibinin Kurulması: Sistemi yönetecek ve uygulayacak bir ekip (Enerji Yönetimi Temsilcisi dahil) atanır.

• Enerji İncelemesi (Energy Review): Kuruluşun geçmiş ve mevcut enerji kullanımına dair detaylı bir analiz yapılır. Bu analizde enerji yoğun alanlar (SEU'lar), önemli enerji kullanıcıları ve yasal gereklilikler belirlenir.

• Başlangıç Noktası (Baseline) ve Hedefler: Enerji performansını ölçmek için Temel Enerji Kullanımı ve Enerji Performans Göstergeleri (EnPI) oluşturulur. Ardından, ulaşılmak istenen enerji verimliliği hedefleri belirlenir.

2. Sistemin Kurulması ve Uygulanması (PUKÖ - Uygula)

• Dokümantasyon: Enerji yönetim sisteminin gerektirdiği tüm prosedürler, talimatlar ve kayıtlar (Enerji Yönetimi El Kitabı) hazırlanır.

• Eğitim ve Bilinçlendirme: Tüm ilgili personel, enerji politikaları ve sistem gereklilikleri konusunda eğitilerek bilinçlendirilir.

• Operasyonel Kontrol: Enerji yoğun süreçlerin ve ekipmanların, hedeflenen performansı sürdürmek için nasıl kontrol edileceği tanımlanır ve uygulanır.

3. İç Tetkik ve Yönetimin Gözden Geçirmesi (PUKÖ - Kontrol Et)

• İç Tetkik (Denetim): Eğitilmiş iç tetkikçiler, kurulan sistemin ISO 50001 standardının gerekliliklerini karşılayıp karşılamadığını ve etkinliğini kontrol eder.

• Yönetimin Gözden Geçirmesi: İç tetkik sonuçları, enerji performansı verileri ve hedeflere ulaşma durumu, üst yönetim tarafından değerlendirilir.

4. Belgelendirme Kuruluşunun Seçimi

• Kuruluş, uluslararası akreditasyona sahip yetkili bir belgelendirme kuruluşu seçer ve sertifika denetimi için başvurur.

5. Sertifikasyon Denetimi

Belgelendirme kuruluşu, iki aşamalı bir denetim gerçekleştirir:

• Aşama 1 (Doküman İncelemesi): Sistemin kuruluş belgeleri, enerji incelemesi ve EnPI'lar gibi temel dokümantasyon incelenir.

• Aşama 2 (Saha Denetimi): Denetçiler, sistemin sahada ne kadar etkili uygulandığını gözlemlemek, personel görüşmeleri yapmak ve kayıtları kontrol etmek için tesisi ziyaret ederler.

6. Belgenin Alınması ve Süreklilik

• Denetim sonucunda uygunsuzluklar tespit edilirse, kuruluşun bu eksiklikleri gidermesi için Düzeltici Faaliyetler gerçekleştirmesi istenir.

• Tüm uygunsuzluklar kapatıldıktan sonra, kuruluş ISO 50001 Belgesini almaya hak kazanır.

• Belge, genellikle 3 yıl süreyle geçerli olup, bu süre içinde sistemin devamlılığını sağlamak amacıyla yıllık gözetim denetimleri yapılır.

BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?