Iso 16001 Enerji Yönetim Sistemi Belgesi Nasıl Alınır?
ISO 16001, yerini ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi standardına bırakmış olduğu için, günümüzde alabileceğiniz belge aslında ISO 50001:2018 sertifikasıdır.
Bu belgeyi alma süreci, kuruluşa enerji yönetim sistemini kurma, uygulama ve yetkili bir belgelendirme kuruluşu tarafından denetlenme aşamalarından oluşur.
📄 ISO 50001 Belgesi Alma Adımları
Belgelendirme süreci genel olarak altı temel aşamada ilerler:
1. Planlama ve Taahhüt (PUKÖ - Planla)
-
Üst Yönetim Taahhüdü: Üst yönetim, enerji yönetimine ilişkin Enerji Politikasını belirler ve sistemi kurmak için gerekli kaynakları tahsis etmeyi taahhüt eder.
-
Enerji Yönetim Ekibinin Kurulması: Sistemi yönetecek ve uygulayacak bir ekip (Enerji Yönetimi Temsilcisi dahil) atanır.
-
Enerji İncelemesi (Energy Review): Kuruluşun geçmiş ve mevcut enerji kullanımına dair detaylı bir analiz yapılır. Bu analizde enerji yoğun alanlar (SEU'lar), önemli enerji kullanıcıları ve yasal gereklilikler belirlenir.
-
Başlangıç Noktası (Baseline) ve Hedefler: Enerji performansını ölçmek için Temel Enerji Kullanımı ve Enerji Performans Göstergeleri (EnPI) oluşturulur. Ardından, ulaşılmak istenen enerji verimliliği hedefleri belirlenir.
2. Sistemin Kurulması ve Uygulanması (PUKÖ - Uygula)
-
Dokümantasyon: Enerji yönetim sisteminin gerektirdiği tüm prosedürler, talimatlar ve kayıtlar (Enerji Yönetimi El Kitabı) hazırlanır.
-
Eğitim ve Bilinçlendirme: Tüm ilgili personel, enerji politikaları ve sistem gereklilikleri konusunda eğitilerek bilinçlendirilir.
-
Operasyonel Kontrol: Enerji yoğun süreçlerin ve ekipmanların, hedeflenen performansı sürdürmek için nasıl kontrol edileceği tanımlanır ve uygulanır.
3. İç Tetkik ve Yönetimin Gözden Geçirmesi (PUKÖ - Kontrol Et)
-
İç Tetkik (Denetim): Eğitilmiş iç tetkikçiler, kurulan sistemin ISO 50001 standardının gerekliliklerini karşılayıp karşılamadığını ve etkinliğini kontrol eder.
-
Yönetimin Gözden Geçirmesi: İç tetkik sonuçları, enerji performansı verileri ve hedeflere ulaşma durumu, üst yönetim tarafından değerlendirilir.
4. Belgelendirme Kuruluşunun Seçimi
-
Kuruluş, uluslararası akreditasyona sahip yetkili bir belgelendirme kuruluşu seçer ve sertifika denetimi için başvurur.
5. Sertifikasyon Denetimi
Belgelendirme kuruluşu, iki aşamalı bir denetim gerçekleştirir:
-
Aşama 1 (Doküman İncelemesi): Sistemin kuruluş belgeleri, enerji incelemesi ve EnPI'lar gibi temel dokümantasyon incelenir.
-
Aşama 2 (Saha Denetimi): Denetçiler, sistemin sahada ne kadar etkili uygulandığını gözlemlemek, personel görüşmeleri yapmak ve kayıtları kontrol etmek için tesisi ziyaret ederler.
6. Belgenin Alınması ve Süreklilik
-
Denetim sonucunda uygunsuzluklar tespit edilirse, kuruluşun bu eksiklikleri gidermesi için Düzeltici Faaliyetler gerçekleştirmesi istenir.
-
Tüm uygunsuzluklar kapatıldıktan sonra, kuruluş ISO 50001 Belgesini almaya hak kazanır.
-
Belge, genellikle 3 yıl süreyle geçerli olup, bu süre içinde sistemin devamlılığını sağlamak amacıyla yıllık gözetim denetimleri yapılır.