Iso 50001 Standardı Ve Bs 16001 Enerji Yönetimi Sistemi Standardı
ISO 50001, günümüzde uluslararası alanda geçerli olan Enerji Yönetim Sistemi (EnMS) standardıdır. BS EN 16001 ise bu standardın öncülü olan ve 2011 yılında ISO 50001'in yayınlanmasıyla yürürlükten kaldırılmış olan Avrupa Standardıdır.
Özetle, her iki standart da aynı yönetim felsefesini taşır, ancak ISO 50001 daha kapsamlı ve küresel olarak tanınan güncel versiyondur.
🔄 İki Standart Arasındaki İlişki
| Özellik | BS EN 16001 (Eski Standart) | ISO 50001 (Güncel Standart) |
| Yayınlayan Kuruluş | British Standards (BSI) ve Avrupa Komitesi (CEN) | International Organization for Standardization (ISO) |
| Yayın Yılı | 2009 | 2011 (İlk Versiyon), 2018 (Güncel Versiyon) |
| Kapsam | Avrupa odaklı bir enerji yönetim çerçevesi. | Küresel geçerliliğe sahip uluslararası bir standart. |
| Durumu | ISO 50001 lehine yürürlükten kaldırılmıştır. | Tüm sektörler için geçerli ve güncel EnMS standardıdır. |
| Temel Felsefe | PUKÖ (PDCA) döngüsüne dayanarak enerji performansını sürekli iyileştirmek. | Aynı PUKÖ döngüsüne dayanır, ancak yüksek düzeyli yapı (HLS) kullanır. |
🎯 ISO 50001'in Önemi
ISO 50001, BS EN 16001'in yerini alarak enerji yönetimini uluslararası yönetim sistemleri (ISO 9001 Kalite, ISO 14001 Çevre vb.) ile tam olarak uyumlu hale getirmiştir.
Bu, bir kuruluşun enerji politikasını kurumsal stratejisine entegre etmesini kolaylaştırır ve sistematik olarak şunları sağlar:
-
Enerji İncelemesi: Enerji kullanımının detaylı analizi ve Temel Enerji Kullanımının (Baseline) oluşturulması.
-
Enerji Performans Göstergeleri (EnPI): Performansı sürekli ölçmek için metriklerin tanımlanması.
-
Sürekli İyileştirme: Enerji verimliliğini artırmak için ölçülebilir hedeflerin belirlenmesi ve takibi.
Eğer bir kuruluş şu anda enerji yönetim sistemi kurmayı hedefliyorsa, referans alması ve belgelendirme alması gereken standart ISO 50001:2018'dir.