Iso 16949 Standardı Temel Prensipleri Nelerdir?
ISO/TS 16949 standardının yerine geçen IATF 16949 Otomotiv Sektörü Kalite Yönetim Sistemi standardının temel prensipleri, ISO 9001'in prensipleri üzerine inşa edilmiş olup, otomotiv endüstrisinin yüksek riskli ve sıfır hata toleransı gerektiren yapısına uyacak şekilde güçlendirilmiştir.
🚘 IATF 16949'un Temel Prensipleri
Standart, temel olarak hata önlemeyi, varyasyonu azaltmayı ve sürekli iyileştirmeyi sağlayan dört ana alana odaklanır:
1. Risk Temelli Düşünme ve Hata Önleme
Bu prensip, sistemin reaktif (hata ortaya çıktıktan sonra tepki vermek) yerine proaktif (hata oluşmadan önce önlemek) olmasını şart koşar.
-
Hata Türü ve Etkileri Analizi (FMEA): Tasarım ve üretim süreçlerinde oluşabilecek potansiyel hataları, bu hataların etkilerini ve nedenlerini önceden sistematik olarak belirlemeyi ve önlemeyi zorunlu kılar.
-
Risk Yönetimi: Hem ürün güvenliği hem de iş süreçleri açısından tüm risklerin tanımlanması, değerlendirilmesi ve yönetilmesi.
2. Müşteri Odaklılık ve Müşteri Özel İstekleri (CSR)
ISO 9001'deki genel müşteri odaklılığın ötesine geçerek, otomotiv sektöründeki OEM'lerin (Orijinal Ekipman Üreticileri) spesifik ve katı taleplerine uyumu sistemin temel şartı yapar.
-
Müşteri Özel İstekleri (CSR): Tedarikçinin, standart gerekliliklerinin yanı sıra, müşterisi olan otomobil üreticisinin özel kalite, teslimat, ambalajlama ve etiketleme şartlarını eksiksiz yerine getirmesi zorunludur.
-
Ürün Güvenliği: Ürün güvenliğine yönelik özel gereklilikleri ve sorumlulukları belirlemeyi ve yönetmeyi şart koşar.
3. Süreç Yaklaşımı ve Sürekli İyileştirme
Sistem, sadece nihai ürüne değil, ürünü oluşturan tüm süreçlere odaklanır ve sürekli gelişimi temel alır.
-
PDCA Döngüsü: Tüm iş süreçlerinin (Planla-Uygula-Kontrol Et-Önlem Al) döngüsü içinde yönetilerek etkinliklerinin ve verimliliklerinin artırılması.
-
İstatistiksel Yöntemler: Üretim süreçlerinin kararlılığını ve yeterliliğini kanıtlamak için İstatistiksel Proses Kontrol (SPC) gibi araçların yoğun kullanımı.
-
Varyasyonun Azaltılması: Üretim süreçlerindeki değişkenliği (varyasyonu) sürekli olarak ölçmeyi, analiz etmeyi ve azaltmayı hedefler.
4. Sistem Yaklaşımı ve Tedarikçi Geliştirme
IATF 16949, sadece kuruluşun kendi içini değil, tüm tedarik zincirini kapsayan bir yaklaşım benimser.
-
Tedarik Zinciri Kontrolü: Tedarikçilerin (alt tedarikçiler dahil) belirlenen kalite ve İSG şartlarını yerine getirmesini sağlamak için sıkı bir değerlendirme ve geliştirme süreci yürütülmesini şart koşar.
-
Liderlik ve Katılım: Üst yönetimin, kalite sisteminin etkinliğini sağlamak ve kalite kültürünü tüm organizasyona yaymak için doğrudan sorumluluk almasını ve taahhütte bulunmasını ister.