Iso Ts 16949 Standardı Nedir?
ISO/TS 16949, eskiden otomotiv tedarik zinciri için küresel bir Kalite Yönetim Sistemi (KYS) standardı olarak kullanılan teknik bir şartnamedir.
🚘 Güncel Durum ve Yeni Standart
ISO/TS 16949 standardı artık geçerli değildir. 2016 yılında, yerini Uluslararası Otomotiv Görev Gücü (IATF) tarafından geliştirilen ve yayımlanan IATF 16949:2016 standardına bırakmıştır.
Bugün itibarıyla, otomotiv sektöründe geçerli olan ve sertifikasyon sağlanan tek KYS standardı IATF 16949:2016'dır.
Temel Tanımı
Hem ISO/TS 16949 hem de IATF 16949'un temel amacı, otomotiv endüstrisi tedarikçilerinin ortak bir KYS standardı kullanarak aşağıdaki hedeflere ulaşmasını sağlamaktır:
-
Hata Önleme: Üretim ve tasarım süreçlerindeki potansiyel hataları önceden belirlemek ve ortadan kaldırmak.
-
Varyasyonu (Değişkenliği) Azaltma: Üretim süreçlerindeki tutarsızlıkları ve değişkenliği en aza indirmek.
-
Sürekli İyileştirme: Tüm süreçlerde verimliliği ve etkinliği sürekli olarak artırmak.
Yapısı
IATF 16949, temel olarak iki ana bileşenden oluşur:
-
ISO 9001:2015 standardının tüm gereklilikleri,
-
Otomotiv sektörüne özel ek gereklilikler (IATF tarafından belirlenen zorunlu şartlar).
Bu entegre yaklaşım, otomotiv tedarikçisi olmanın kritik şartlarından biri olan Müşteri Özel İsteklerine (CSR) uyumu da kapsar.