ISO/TS 16949, eskiden otomotiv tedarik zinciri için küresel bir Kalite Yönetim Sistemi (KYS) standardı olarak kullanılan teknik bir şartnamedir.

🚘 Güncel Durum ve Yeni Standart

ISO/TS 16949 standardı artık geçerli değildir. 2016 yılında, yerini Uluslararası Otomotiv Görev Gücü (IATF) tarafından geliştirilen ve yayımlanan IATF 16949:2016 standardına bırakmıştır.

Bugün itibarıyla, otomotiv sektöründe geçerli olan ve sertifikasyon sağlanan tek KYS standardı IATF 16949:2016'dır.

Temel Tanımı

Hem ISO/TS 16949 hem de IATF 16949'un temel amacı, otomotiv endüstrisi tedarikçilerinin ortak bir KYS standardı kullanarak aşağıdaki hedeflere ulaşmasını sağlamaktır:

1. Hata Önleme: Üretim ve tasarım süreçlerindeki potansiyel hataları önceden belirlemek ve ortadan kaldırmak.

2. Varyasyonu (Değişkenliği) Azaltma: Üretim süreçlerindeki tutarsızlıkları ve değişkenliği en aza indirmek.

3. Sürekli İyileştirme: Tüm süreçlerde verimliliği ve etkinliği sürekli olarak artırmak.

Yapısı

IATF 16949, temel olarak iki ana bileşenden oluşur:

1. ISO 9001:2015 standardının tüm gereklilikleri,

2. Otomotiv sektörüne özel ek gereklilikler (IATF tarafından belirlenen zorunlu şartlar).

Bu entegre yaklaşım, otomotiv tedarikçisi olmanın kritik şartlarından biri olan Müşteri Özel İsteklerine (CSR) uyumu da kapsar.

BU KONU HAKKINDAKİ YORUMUNUZ NEDİR?
KULLANICI GİRİŞİ

Gmail Hesabım İle Bağlan

Yeni Kayıt Formu
Şifremi Unuttum?