Iso 16949 Otomotiv Sektörü Kalite Yönetim Sistemi Nedir?
ISO/TS 16949, eskiden otomotiv sektöründe kullanılan bir Kalite Yönetim Sistemi standardıydı. Ancak, bu standart 2016 yılında yerini IATF 16949'a bırakmıştır.
Güncel durumda, IATF 16949 Otomotiv Sektörü Kalite Yönetim Sistemi olarak adlandırılan standart, otomotiv parça ve servis tedarikçileri için kalite sisteminin gerekliliklerini belirler.
🚘 IATF 16949'un Temel Tanımı
IATF 16949, küresel otomotiv endüstrisi için ortak ve tek bir kalite yönetim sistemi standardı oluşturmak amacıyla, Uluslararası Otomotiv Görev Gücü (IATF - International Automotive Task Force) tarafından geliştirilmiştir.
Ana Amaç
Bu standardın temel amacı, otomotiv tedarik zincirindeki hata önlemeyi vurgulamak, varyasyonu (değişkenliği) azaltmak ve tedarik zincirindeki israfı ortadan kaldırmak yoluyla müşteri memnuniyetini sürekli artırmaktır.
Yapısı
IATF 16949, temel olarak:
-
ISO 9001:2015 standardının tüm şartlarını kullanır,
-
Buna ek olarak, otomotiv sektörüne özel ek gereklilikleri (IATF gereklilikleri) içerir.
Bu, standardın tüm kuruluşlar için geçerli temel kalite prensiplerini korurken, otomotiv endüstrisinin yüksek riskli ve spesifik ihtiyaçlarına cevap vermesini sağlar.
🛠️ Temel Odak Noktaları
IATF 16949, özellikle şu konularda güçlü vurgu yapar:
-
Risk Yönetimi: Üretim süreçlerinde ortaya çıkabilecek potansiyel hataları önceden belirlemek ve yönetmek için FMEA (Hata Türü ve Etkileri Analizi) gibi araçların yoğun kullanımı.
-
Müşteri Özel İstekleri (CSR): Otomotiv sektöründeki büyük üreticilerin (OEM'ler—Original Equipment Manufacturers, Örn: Ford, GM, BMW) tedarikçilerinden talep ettiği ek spesifikasyonların (Örn: belirli bir ambalaj şekli, teslimat metodu) sisteme dahil edilmesi.
-
Süreç Yaklaşımı ve PDCA: Üretim ve yönetim süreçlerinin sürekli iyileştirilmesi için PDCA (Planla-Uygula-Kontrol Et-Önlem Al) döngüsünün ve APQP (Gelişmiş Ürün Kalite Planlaması) gibi otomotiv araçlarının kullanılması.
-
Yetkinlik ve Eğitim: Üretimin ve kalitenin kritik süreçlerinde yer alan personelin yeterli yetkinliğe sahip olduğunun kanıtlanması.
IATF 16949 belgesi, otomotiv sektöründe tedarikçi olabilmek için çoğu zaman zorunlu bir gerekliliktir.