• notifications1
  • menü

Bugün : 19 Eylül 2024 Perşembe

Çim Alanlarında Alınacak Tedbirler ; Çim sahalar diğer bitkilerden çok daha fazla hastalık ve zararlılara maruz kalırlar. En büyük düşman yabani otlardır. Her şartta kolayca büyüyebilen bu bitkiler bir de bol su, gübre vs. yi görünce çok kısa sürede çim sahaları kaplayabilir. Besin ve suya ortak olurlar. Yoğun kökleri çim köklerini sıkar, bazı türlerin geniş yaprakları çimlerin üzerini kaplayarak bunların havasızlıktan ölmesine sebep olur. 

 

ALINACAK TEDBİRLER

Temiz bir çim saha  için çok iyi bir ön hazırlık yapılmalı, tohum ekmek için fazla acele edilmemelidir. Özellikle dışarıdan toprak getirilmişse yayıldıktan sonra mutlaka  bir bekleme süresi  geçirilmelidir ki, taşıdığı yabani ot tohumları filizlensin ve ayıklanabilsin. Herbisitler (ot öldürücüler) de dikkatli kullanılmak şartı ile iyi bir ön çözüm olabilir. Mümkünse çim sonbaharda ekilmelidir. Serin iklimlerde eylül, daha ılıman veya sıcak bölgelerde ekim, hatta kasım ayı çim ekimi için idealdir. Çim sahalar her zaman kontrol altında tutulmalıdır. Problem küçükken mücadele kolay olur.

 

Bahçe elden gittikten sonra mücadeleye başlamanın anlamı olmaz. Tek tük bitkiler önce çatal çapa veya ot çekici aletle sökülebilir. Köklerin kolayca çıkması için toprak ıslak olmalıdır. Bahçenin çim ekilmeyen sebze, meyve bahçesi gibi bölgelerinde kesinlikle yabani ot barındırılmamalı, olanlar tohuma kaçmadan ayıklanmalıdır. Düzenli biçim de yabani otların tohuma kaçmasını önleyerek problemi azaltır. Çim biçme öncesinde saha esnek tırmıkla hafifçe tırmıklanırsa yıllık otlar ve yonca gibi yayılıcı bitkiler havalanarak dipten biçilir . Böylece bir kısmı tamamen yok olur. Veya yayılması önlenir. Biçilen artıklar daima sahadan uzaklaştırılır. Çim biçme makinalarında mutlaka ot toplayıcı sepet kullanılmaldır. Çim saha kuru yaprak ve bitki artıkları devamlı temizlenmelidir. Bu artıklar hem çimleri havasız bırakır, hem de çürüme sırasında her türlü hastalık ve zararlılara zemin hazırlar. Azot bakımından zayıf topraklarda özellikle yonca türü otlar sahayı çabucak istila eder. Yaz sıcaklarında çimler sararıp solarken yoncalar yemyeşil adacıklar meydana getirir. Bu durumda sahayı azot oranı fazla bir çim gübresi ile takviye etmelidir. 

 

HERBİSİT (Ot öldürücü) ÇEŞİTLERİ VE KULLANIMI 

Herbisit ile karışım halindeki çim gübreleri kullanmak  yabani ot sıkıntısına en iyi çare olabilir. Granül şeklindeki bu gübreler tavsiye edilen oranda çimlere serpilir. Böylece aynı anda hem besin verilmiş, hem de otlarla mücadele yapılmış olur. Bu yöntem biraz pahalıdır. Ancak daha kontrollü kullanılabildiği için az risklidir. Sıvı ilaç kullanılacaksa  10- 15 gün evvelden çimlere sıvı gübre verilerek kuvvetlendirilir. Sıvı ilaç ölçüsüne uygun olarak suyla karıştırılır ve bir pompa ile çimlere eşit oranda püskürtülür.  Tek tük bitkiler bahçe merkezlerinde satılan hazır spreyler kullanılarak  veya  Sulandırılmış ilaç sadece o bitkilere püskürtülerek yok edilebilir. Bu uygulamalardan anında netice beklememelidir. Verilen ilaç önce bitkilerin yaprakları tarafından emilir ve köklere yollanır. Bir süre sonra kökler çürür ve toprak üstündeki bitki ölür.

 

Bu 1-2 haftayı bulabilir. Bütün bu ilaçlar sadece çime benzemeyen geniş yapraklı otlara karşı etkilidir. Yonca, turp otu, hindiba, devedikeni, kuşotu gibi.. Çim formundaki çayır otları ve ayrık gibi bitkiler bu dozdaki ilaçtan hiç etkilenmezler. Onları öldürecek miktarda ilaç aynı zamanda çimleri de yok edeceği için kullanılamaz. Peki bu otlara karşı ne yapılabilir? Yıllık çayır otları düzenli biçilme ile kısa sürede kaybolurlar. Ancak ayrık otu gerçek bir baş belasıdır. Ön hazırlık sırasında en küçük bir kök dahi bırakılmadan ayıklanmalı veya ilaçla yokedilmelidir. Daha sonra çıkanlar sadece elle sökülebilir ama tamamen kurtulmak biraz zordur. 

 

İLAÇLAMA SIRASINDA DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR 

Ot mücadelesi çimlerin en aktif olduğu ilk ve sonbahar aylarında yapılır. Yaz ve kış ayları kimyasal mücadele için uygun değildir.İlaçlama sırasında hava ılık ve rüzgarsız olmalıdır.  Yağmurda veya yakın zamanda yağmur bekleniyorsa  ilaçlama yapılmaz.Güneşin kuvvetli gelmediği sabah ve akşamüstü saatleri tercih edilmelidir. İlaçlama öncesi ve sonrasında çimler 3-4 gün biçilmemelidir. Çimler ilaçlamadan 1-2 gün önce güzelce sulanır. Sonrasında yağış olmazsa 2-3 gün sonra sulama yapılır. Çim alanın ölçüleri tesbit edilir. Metrekare başına paketin üzerinde belirtilen uygun doz dikkatla tatbik edilir. Granül ilaçlar elle serpilir. Mutlaka eldiven kullanılmalıdır. Sıvı ilaçlar her 5 litre suya 5 gr.(1 çay kaşığı) karıştırılır ve pompa yardımı ile çimlere püskürtülür. Kaliteli bir pompa edinilir ve üzerine "ot ilacı içindir" diye bir etiket yapıştırılır. Kesinlikle başka ilaçlamalarda kullanılmaz. Püskürtücü uç hafifçe gevşetilerek sisleme yerine daha kontrollü bir püskürtme yapılır. Özellikle çevrede çiçek tarhları varsa dikkatli olmalıdır.

 

ğaçların odunsu bölümlerine de ilaç değmemelidir. İlaçlama sırasında giyilen eldiven, bot gibi eşyalar iş bitiminde  hemen güzelce yıkanmalı, bahçenin başka işleri sırasında kullanılmamalıdır. Ot ilacı, pompa ve ilaç karıştırmakta kullanılan kova vs.diğer bahçe ürünlerinden tamamen ayrı bir yerde saklanmalıdır. Ot ilaçları şakaya gelmez. En küçük ihmal ve dalgınlıkta bahçeye zarar verebilir. İlaçlamadan sonraki ilk 4 biçimden çıkan artıklar bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Daha sonrakiler kompost veya malç yapımında kullanılabilir. Çoğu otlar ilk uygulamada ölür.Tam netice alınamamışsa ikinci ilaçlama 6 hafta sonra yapılmalıdır. Mesela nisan başında ilk uygulama yapılır. İkinci defa mayıs sonlarına doğru yapılabilir.  Çok gerekiyorsa bir de sonbaharda tekrarlanır ama çoğu zaman buna lüzum kalmaz. Yeni ekilmiş çimler ilaca hassastır. En az 6 ay ilaçlama yapılmamalıdır. Yabani ot problemi çıkmadığı ve çimler çabucak yetişkin hale geldiği  için sonbaharda yapılacak çimlendirme uygulaması bu bakımdan çok isabetli olacaktır.Uygulama sonrasında kellikler görünebilir. Buralara yeni çim ekmeden  6 hafta beklemek lazımdır. 

 

DİĞER PROBLEMLERYOSUN 

Özellikle rutubetli ve gölge alanlarda, ağaç diplerinde yosun ve liken problemi çok görülür. Yosunlu sahadaki çimler ölür ve yazın kellikler oluşur. Buralar güzelce kazınır ve yeni çim ekilebilir. Veya yosun ilacı tatbik edilir. 

 

BAL MANTARI 

Çok sık görülmez ama öldürücüdür. Çim sahada çok düzgün daire şeklinde bir alan meydana getirecek şekilde bej rengi mantarlar çıkar. Bu halkanın çevrelediği sahanın çimleri tamamen ölür. Sebebi çim ekilmeden önce toprağın derinlerinde çürümüş veya çürümekte olan ağaç kökleri ve dalları, inşaat artık ve molozlarının bırakılmasıdır. Bu sahalar derince kazılarak bütün artıklar temizlenir. Taze toprak ile yeniden çim ekilir. 

 

KARINCA

Özellikle yeni çim ekildiğinde çok zarar verir. Yetişkin sahalarda da görülür. Eczanelerde bulunan kırmızı toz halindeki karınca ilacı yuva yakınlarına serpilirse kısa sürede karıncalar kaybolacaktır.SARARMIŞ ÇİMLER İyi bakıldığı halde bazen çimler yer yer sararır. Bahçede köpek besleniyorsa muhtemel sebep köpek idrarı olabilir. 

 

DRENAJ

Drenaj problemi varsa çimler zayıf ve renksiz olur. Kolayca çürüyebilir. 

x
Bu konu hakkındaki sorularınızı ya da görüşlerinizi bu alana yazabilirsiniz!

(05480 kodunu soldaki kutucuğa yazın!)

Çim Alanlarında Alınacak Tedbirler Nelerdir?

Çim Alanlarında Alınacak Tedbirler Nelerdir?

Çim Alanlarında Alınacak Tedbirler ; Çim sahalar diğer bitkilerden çok daha fazla hastalık ve zararlılara maruz kalırlar. En büyük düşman yabani otlardır. Her şartta kolayca büyüyebilen bu bitkiler bir de bol su, gübre vs. yi görünce çok kısa sürede çim sahaları kaplayabilir. Besin ve suya ortak olurlar. Yoğun kökleri çim köklerini sıkar, bazı t...

Çim Nasıl Ekilir, Kaç Günde Çimlenir?

Çim Nasıl Ekilir, Kaç Günde Çimlenir?

Çim Nasıl Ekilir, Kaç Günde Çimlenir? Çim ekimi yapıldıktan sonra çimler genek olarak 7 ile 10 içinde çıkmaya başlamaktadır. İlik filizleri toprak üstünde görebilirsiniz. Çim tohumu tek çeşit veya üçlü, dörtlü ve yedili karışım olarak farklı niteliklere ve özelliklere sahip tohumlardan meydana gelecek şekilde karışımlar halinde satılır. Bu karı...

Çim Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Çim Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Çim Yetiştiriciliği Çim Bahçesi olan herkes yemyeşil, bakımlı bir çime sahip olmak ister. Bir ev en değerli eşyalarla döşense de halısı, perdesi, döşemesi olmadan dekorasyonu eksiktir ve göze hoş görünmez. Aynı şekilde çimensiz, toprağın rengi görünen bir bahçe en nadide bitkilerle dolu olsa da tamamlanmış sayılmaz. Ayrıca çimin bahçeye dekora...

Çim Nedir?

Çim Nedir?

Çim nasıl bir bitkidir? Çim, yumak gövde şekli oluşturan bir bitkidir. Çok yıllık çim türleri dik gelişirler ve 90 cm kadar boylanırlar. Yaprakları tüysüz, parlak yeşil renkte ve genç sürgünlerde yaprak ayaları katlanmış durumdadır. Başakçık topluluğu yaklaşık 30 cm uzunluğunda bir başak oluşturur. Çim türleri nelerdir? İngiliz Çimi İtal...

Çim Tohumu Ekimi Nasıl Yapılır?

Çim Tohumu Ekimi Nasıl Yapılır?

Çim tohumu ekimi öncesinde alanlarda öncelikli olarak toprak hazırlığı yapılmalıdır. Toprak hafif çapa ile havalandırılmalı ardından tırmık vb. bahçe aletleri ile tesviye edilmelidir. Alanda yabancı ot miktarı fazla ise toprak hazırlığı sırasında ot mücadelesi için yabancı ot ilaçlaması yapılmalıdır. Ekime hazır olan toprak üzerine tohum atılma...

Doğal Hazır Rulo Çim Nedir?

Doğal Hazır Rulo Çim Nedir?

Doğal Hazır Rulo Çim Özel üretim çiftliklerinde özel bakıma tabi tutularak tohumdan üretilen yüksek kalitede çimin kalıplanarak, çimlendirilmek istenen alana montajın yapıldığı vejalatif bir yerleştirme metodudur. Hazır çim günümüz peyzajının en önemli parçası olarak kabul görmekte ve uygulanmaktadır. NEDEN DOĞAL ÇİM İdeal ortamda gü...

Çim Alanlarının Bakımı Nasıl Yapılır?

Çim Alanlarının Bakımı Nasıl Yapılır?

SİLİNDİRLEME: Çimlenme sonrası toprak yüzeyinde kabarmalar ve yükseklik farklılıkları oluşmaktadır. Toprak yüzeyini düzeltmek için alanda hafif silindir gezdirilerek çim alanda yüzey düzlüğü sağlanmış olur. Böylece çim alanların daha çabuk ve sağlıklı gelişimi sağlanır. Ayrıca silindirleme işlemi sonrası bitki toprak yüzeyine daha iyi oturarak k...

KULLANICI GİRİŞİ

Üye Ol Şifremi Unuttum?

Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Yetiştiriciliği, tarımı, ürünleri, bitkisi, ağacı, çiçeği gübreleri, hastalığı zararı, zararlıları, mücadelesi, ilaçları aşısı, budaması, otu, faydaları, programı, önerileri, istekleri, tavsiyeleri, nedir, nelerdir, nasıl yapılır, özellikleri, kullanım alanları, takvimi, sınavı, sınavları, notları

Site Haritası - Rss Beslemesi