Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Tarla Tavşanı Zararlısı (Lepus europaeus)
TARLA TAVŞANI
(Lepus europaeus)
Tarla tavşanı yiyecek bulmakta güçlük çektiği kış aylarında, meyve, kavak ve söğüt fidanlarının gövdelerini kemirerek, çam ve diğer ibre yapraklı bitkilerin fidanlarının tepe sürgünlerini yiyerek kurumalarına sebep olurlar. Dağlık bölgelerde yetiştirilen kavun ve karpuzlarda da önemli sayılacak derece de zarar yaptıkları tespit edilmiştir. Zaman zaman lahana, marul ve havuç gibi sebzeleri yiyerek zararlı olan bu hayvan yonca, çayır mera bitkilerinden gıdalandığından sığır ve koyunların besinlerine ortak olmaktadırlar.
Ada tavşanı genellikle yabancı otlarla beslenmekte beraber fazla çoğalmaları halinde bazı kültür bitkilerini yemek kemirmek suretiyle zarar yaparlar. Bazı yıllar omcaların kök kısmını kemirerek ve yeni aşı sürgünlerini yiyerek omcaları kurutacak kadar ekonomik önemde zararlara neden oluşturmaktadırlar.
Tarla tavşanın dar uzun ve ucu yuvarlak olan kulakları başından daha uzundur. Vücudun üst tarafı kızılımsı sarı kahverenginde, alt tarafı beyazdır. Ada tavşanın kulakları başından daha kısadır. Sırtın dip kısmı koyu gri, üstü kızılımsı gri ve karın gri renktedir. Kuyruk tüylerinin rengi ortada koyu gri ve çevrede ise çok açık gri veya beyazdır.
MÜCADELESİ:
Kültürel Önlemler: Çevrede görülebilen tavşan yuva ve galerileri sık sık bozulmalı fidanların etrafı çeşitli engellerle korunmalıdır. Bölge avcılarınca avlanmaları da, yararlı bir yöntemdir.
Kimyasal Mücadele:
Kullanılacak İlaçlar ve Dozları:
Etkili madde adı ve miktarı |
Formülasyon |
Dozu (preparat) |
100 litre suya |
||
Thiram %80 |
WP |
4 kg/100 l suya |
Tavşanlar tarafından kemirilen fidan ve omcaların toprak seviyesinden 1 metre yüksekliğe kadar olan kısımları 1 lt suya 150 g Thiram %80 W.P. ilacı konarak hazırlanan karışımla ıslanıncaya kadar ilaçlanır.
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri