Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Körfare (Spalax leucodon) İle Mücadele Nasıl Yapılmalıdır?
KÖRFARE
(Spalax leucodon)
Vücut silindirik, kuyruk yok, gözler fonksiyonunu kaybetmiş, kulak kepçesi bulunmaz, kulak tüyler arasında bir kabartı durumunda , burun gelişmiş ve sertleşmiştir. Sırt tüyleri yumuşak, uçları kızılımsı gri, dip kısımları açık gri renkte, karın kıllarını vücudun iki yanındaki kıllardan ayıran belirli bir yan çizgi yoktur. Ön bacaklar kuvvetli ve kazıcı formda, vücut 172-235 mm boyundadır. Toprak içerisinde açtıkları galerilerde yaşarlar.
Bir kör fare 1-15 dekarlık bir alanda faaliyet gösterebilir. Galeriler açarken çıkan toprağı dışarı çıkarır ve kümeler halinde biriklitirler. Deliklerin ağızlarını hiçbir zaman açık bırakmazlar. Toprak üzerine geceleri nadiren çıktıkları görünür. Soliter bir yaşam sürdürürler. Çiftleşme dönemi kasım sonu şubat arasıdır. Gebelik dönemleri 34 gün sürkmektedir. 2-4 yavru verirler, yavrular 4-6 haftalık olunca analarından ayrılırlar ve kendi galerilerini açmaya başlarlar ve 11. haftadan itibaren kendi yuvalarında yaşamlarını sürdürürler. Kış uykusuna girmezler, kış aylarında sadece 4 metre kadar derine inebilirler, gıdalarını bitkilerin toprak altı organları oluşturur.
Kör farelerin en önemli zararı; özellikle yumrulu bitkileri yuvalarına taşıyıp biriktirmesidir. Ayrıca galeri açarken bitkilerin köklerini keserler, bundan özellikle yonca , korunga ve üçgül zarar görür.
Tilki, kör farenin en önemli avcısıdır, ayırcı köpek, pubu kuşu, uzun kulaklı baykuş ve peçeli baykuş da avlayan hayvanlardandır.
En etkili mücadele mekanik yöntemle olur. Bu özel kapanlarla olmaktadır. Bu amaçla Beypazarı tipi kapanlar kullanılmaktadır.
Bir diğer mücadele yöntemi de sulama olanağı bulunan yörelerde galerilere su bağlanarak, içeride sudan rahatsız olan kör farenin dışarı çıkması ve o anda öldürülmesi şeklinde olmaktadır.
MÜCADELESİ:
Kültürel Önlemler: Toprakaltı sistemleri su altında bırakılarak Kör fareler öldürülebilir.
Mekaniksel Mücadele: Kör farelere karşı Beypazarı tipi Kör fare kapanlarının kullanılmalıdır. Soğuk kış
günleri dışında yıl boyunca her zaman kapan kurulabilir.
Kimyasal Mücadele: Kimyasal mücadelesi bulunmamaktadır.
Bitkileri ıhlamur gibi kaynatıp balla tatlandırarak içiniz. Fokur fokur uzun süre kaynatmayınız. Sıcak suda akşamdan sabaha kadar bekletin, sıcak-soğuk tavsiyeye göre içiniz.
Sorhocam.com 2014 yılında Ziraat Mühendisi Arafa KARAÇELEBİ tarafından kurulmuş olup herkesin faydalanabilmesi için ücretsiz olarak hizmet vermektedir.
Bitki hastalıkları, bitki zararlıları, yabancı otlar, şifalı bitkiler, arıcılık, bayilik sınavı notları, bayilik sınavı soruları, online testler, kimyasal analiz yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme, tarımsal destekler, peysaj ve süs bitkileri, kimyasal analiz yöntemleri, hijyen eğitimi, pest kontrol yöntemleri